Sarjakuristajan asianajaja: Vaaralliseksi arvioitua ihmistä ei voida eristää pelon vuoksi

Asianajan mukaan Michael Penttilän tuoreimman henkirikosepäilyn esitutkinta täytyisi saada suorittaa rauhassa.

henkirikokset
Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä Helsingin hovioikeudessa 13. maaliskuuta.
Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä Helsingin hovioikeudessa maaliskuussa 2018.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän asianajajan Kari Erikssonin mukaan vaaralliseksi arvioitua ihmistä ei voida eristää pelkän pelon vuoksi.

Penttilällä on kontollaan raskaita rikoksia. Hänet on tuomittu aiemmin kolmesta henkirikoksesta ja useista muista vakavista väkivallanteoista.

Penttilä vapautui vankilasta joulukuussa 2016. Viime vuonna miestä epäiltiin henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Syyttäjän mukaan Penttilä aikoi kuristaa 17-vuotiasta tyttöä, joka asui samassa taloyhtiössä kuin Penttilä.

Poliisi otti Penttilän kiinni ja vaati Helsingin käräjäoikeutta vangitsemaan hänet. Penttilä oli viime keväänä ja kesällä vangittuna, kun käräjäoikeus käsitteli asiaa.

Käräjäoikeus katsoi heinäkuussa, että tapauksessa ei ollut riittävää näyttöä vangitsemiseen.

– Silloin oikeudella ei ole muuta mahdollisuutta kuin päästää tällainen henkilö vapaaksi. Sellaista konstia, jolla joku ihminen eristetään ihan vain jonkun pelon vuoksi, ei ole olemassa. Sitten täytyy kääntyä lainsäätäjän puoleen, Eriksson sanoo.

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Uusi näyttö puuttui

Viime lokakuussa hovioikeus hylkäsi Penttilää koskevan vangitsemismääräyksen, koska vangitsemiselle ei esitetty uusia perusteluja. Hovioikeuden on määrä antaa tuomionsa tapauksesta pian.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kertoo, että jos syyte on hylätty, niin käräjäoikeus ei voi lain mukaan määrätä henkilöä pidettäväksi vangittuna hovioikeuden käsittelyyn saakka.

– Se pulma tässä on ollut, että kun hänet on käräjäoikeudessa vapautettu, niin häntä ei ole ilman mitään uutta selvitystä voitu uudelleen vangita.

Tolvasen mukaan vaadittava uusi peruste voisi olla vaikkapa se, että henkilö pyrkii karttamaan oikeudenkäyntiä hovioikeudessa tai se, että hänen katsottaisiin jatkavan rikollista toimintaa käräjäoikeuden tuomion ja hovioikeuden tuomion välillä.

– Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin rikollisen toiminnan jatkamisvaaralla häntä oli pyydetty vangittavaksi hovioikeudessa. Se on vähän hankala tilanne, kun on jo syyte hylätty käräjäoikeudessa. Lainsäädäntö ei oikein taivu tällaiseen tilanteeseen.

Asianajaja perää tutkintarauhaa

Asianajaja Eriksson katsoo, että Penttilän tuoreimman rikosepäilyn esitutkinta olisi syytä saada suorittaa rauhassa. Hänen mukaansa esitutkinnan jälkeen on aika tehdä tarpeellisia johtopäätöksiä.

– Se ei ole koskaan hyvä linja, että jos on epäilystä kysymys, niin ihminen tuomitaan jo siinä vaiheessa, Eriksson sanoo.

Asianajaja muistuttaa, että Suomi on oikeusvaltio, joten kaikilla on oikeus puolustukseen ja tutkintaan.

Helsingin käräjäoikeus vahvisti tiistaina, että Penttilää vaaditaan vangittavaksi keskiviikkona. Epäilty rikos on murha Helsingissä 13. huhtikuuta.

Lue lisää:

Poliisi esittää sarjakuristajana tunnetun miehen vangitsemista – epäillään taas henkirikoksesta

Rikosoikeuden professori: Aiemmin vaaralliset rikoksenuusijat voitiin eristää pakkolaitokseen määrittelemättömäksi ajaksi