Hyppää sisältöön

Cannesissa juhlitaan elokuvaa – suomalaisia mukana kilpasarjassa asti

Maailman merkittävin elokuvafestivaali esittää 12 päivän aikana vuoden odotetuimpia elokuvia joka puolelta maailmaa. Tanskalaisohjaaja Lars von Trierin paluu on jo pitänyt huolen siitä, että festivaalilla kohisee tänäkin vuonna.

Kristen Stewart, Ava DuVernay, Cate Blanchett, Lea Seydoux ja Khadja Nin juryn lehdistötilaisuudessa tiistaina päivällä. Kuva: Rex / AOP

Kultaisen palmun metsästys alkoi tiistai-iltana Ranskan Rivieralla, kun Cannesin elokuvajuhlat pyörähtivät käyntiin 71. kerran. Salamavalot välkkyivät ensimmäisten elokuvatähtien noustessa punaisen maton peittämiä rappusia Lumière-teatterin avajaisgaalaan.

Hollywood-tähti Cate Blanchettin johtama raati kertoo ensi viikon lauantaina, mitkä elokuvat ja ketkä tähdet palkitaan festivaalin himotuilla palkinnoilla. Tiistain lehdistötilaisuudessa raadin jäsenet muistuttivat erilaisten elokuvien merkityksestä.

– Kasvaessani aikuiseksi Kalifornian Comptonissa elokuva auttoi minua ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja perheitä, tulivat he sitten Iranista tai Shanghaista, amerikkalaisohjaaja Ava DuVernay sanoi tuomariston lehdistötilaisuudessa tiistaina.

Elokuvajuhlien avajaiselokuvana nähtiin iranilaisen** Asghar Farhadin** espanjankielinen uutuus Everybody Knows. Festivaalin kilpasarjassa ehdolla olevan psykologisen trillerin pääosissa esiintyvät Javier Bardem ja Penelope Cruz.

Penelope Cruz ja Javier Bardem Asghar Farhadin elokuvassa Everybody Knows. Kuva: Festival de Cannes

Jasper Pääkkönen kilpasarjassa

Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa nähdään suomalaisväriä ensimmäistä kertaa sitten Aki Kaurismäen Le Havren (2011). Vikings-sarjassa itselleen nimeä tehnyt Jasper Pääkkönen näyttelee merkittävässä sivuosassa amerikkalaisen Spike Leen elokuvassa BlacKkKlansman.

Palkintopallille Pääkkönen tuskin nousee, sillä Cannesissa palkitaan yleensä vain pääosanesittäjiä. Silti jo pääsy kilpasarjassa nähtävään elokuvaan on valtava saavutus.

Farhadin ja Leen uutuuksien lisäksi festivaalin kilpasarjassa nähdään mm. Ida-elokuvalla Oscarin voittaneen puolalaisen Pawel Pawlikowskin uusi rakkauselokuva Cold War ja italialaisen Matteo Garronen (mm. Gomorra) uusi mafiaelokuva Dogman.

Kultaisesta palmusta kamppailevat niinikään suomalaisille tutut japanilainen Hirokazu Kore-eda (mm. Isänsä poika), kiinalainen Jia Zhangke (mm. Synnin kosketus) ja kotimaassaan arestiin joutunut venäläinen Kirill Serebrennikov.

Vedonlyöntitoimisto William Hill ennakoi kultaisen palmun menevän Farhadin trillerille. Toisella sijalla toimiston listalla on toisen iranilaisohjaajan Jafar Panahin uusi elokuva Three Faces.

Kolmanneksi todennäköisimpänä voittajana pidetään Sodankylän elokuvajuhlillakin vierailleen italialaisen Alice Rohrwacherin uutta elokuvaa Happy as Lazzaro.

Vähiten todennäköisenä toimisto pitää palkinnon menemistä ranskalaisen Christophe Honorén homodraamalle Sorry Angel.

Adam Driver ja John David Washington Spike Leen BlacKkKlansman-elokuvassa. Kuva: Festival de Cannes

Lisää suomalaisia Rivieralla

Jasper Pääkkönen ei ole ainoa suomalainen Cannesissa. Festivaalin Un Certain Regard -sarjaan palaa vuoden tauon jälkeen näyttelijä Eero Milonoff, jonka ensimmäinen vierailu festivaalilla oli kaksi vuotta sitten Hymyilevän miehen nyrkkeilyvalmentaja Elis Askina.

Tänä vuonna Milonoff esittää pääosaa ruotsalaisen Ali Abbasin kauhuelokuvassa Border. Elokuva perustuu kirjailija John Ajvide Lindqvistin samannimiseen novelliin, joka ei kaihda synkkiä sävyjä. Lindqvistin romaanista Ystävät hämärän jälkeen tehty samanniminen elokuva oli jättimäinen kansainvälinen menestys.

Hymyilevästä miehestä on tullut tekijöilleen käyntikortti Cannesiin. Voittoisan suomalaiselokuvan toisen käsikirjoittajan Mikko Myllylahden lyhytelokuva Tiikeri esitetään tänä vuonna festivaalin Critics Week -sivusarjassa.

Tiikeri on kuvaus perheväkivallasta, naamion taakse piiloutumisesta ja rakkaudesta. Myllylahden tekeillä oleva ensimmäinen pitkä elokuva sai vastikään arvostetun paikan Torinon käsikirjoituslaboratoriosta.

Neljä vuotta sitten Myllylahti ja Kuosmanen hioivat Torinossa myös Hymyilevää miestä.

Otos Mikko Myllylahden Tiikeri-lyhytelokuvasta. Kuva: Aamu Film Company

Kauhukakaran paluu

Cannes ei olisi Cannes jos festivaalille ei saataisi myös skandaaleja. Tänä vuonna eniten kohua on herättänyt tanskalaisen Lars von Trierin saaman porttikiellon kumoaminen.

Von Trier julistettiin ei-toivotuksi henkilöksi Cannesiin vuonna 2011, kun hän vitsaili lehdistötilaisuudessa natseista ja juutalaisista. Huhtikuussa festivaalin johto kuitenkin ilmoitti, että ohjaajan uusin elokuva, sarjamurhaajasta kertova The House That Jack Built esitetään Cannesissa kilpasarjan ulkopuolella.

Festivaalin taiteellinen johtaja Thierry Frémaux perusteli päätöstä maanantaina pitämässään ylimääräisessä lehdistötilaisuudessa.

– Lars von Trier julistettiin ei-toivotuksi henkilöksi, koska hän vitsaili asioista, joista ei pitäisi vitsailla. Hän ei kuitenkaan ole antisemitisti eikä natsi. Häntä rankaistiin, ja nyt festivaalin johto päätti rangaistuksen kestäneen riittävän kauan, Frémaux sanoi.

Von Trierin paluun ajankohtaa on ihmetelty, sillä se osuu vuoteen, jona keskustelu elokuva-alan seksuaalisesta häirinnästä käy kuumana. Islantilainen poptähti Björk on syyttänyt von Trierin käyttäytyneen sopimattomasti (siirryt toiseen palveluun) häntä kohtaan Dancer in the Dark -elokuvan kuvauksissa. Von Trier on kiistänyt syytökset (siirryt toiseen palveluun).

Tanskalaisohjaajaan liittymättä Frémaux kertoi lehdistölle, että festivaali on perustanut puhelinnumeron, johon kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä.

Mies, joka uhkaa tuhota Terry Gilliamin elokuvan

Toisenlaista huomiota on herättänyt kohu festivaalin päätöselokuvan ympärillä. Amerikkalaisohjaaja Terry Gilliamin (mm. Monty Python, Brazil, 12 apinaa) ikuisuusprojekti The Man Who Killed Don Quixote saatetaan vielä kieltää ennen sen maailmanensi-iltaa ensi viikon lauantaina.

Elokuvan tekemisessä mukana ollut tuottaja Paulo Branco on haastanut Gilliamin oikeuteen. Brancon mukaan hänen yrityksensä omistaa elokuvan oikeudet.

Cannesin elokuvajuhlat on asettunut kiistassa Gilliamin puolelle. Oikeus päättää keskiviikkona saako vuodesta 1989 asti tekeillä ollutta elokuvaa esittää Ranskassa lainkaan. Päätös voi vaikuttaa elokuvan näkemiseen missään muuallakaan.

Ohjaaja Martin Scorsese saapui Cannesin elokuvajuhlien avajaisgaalaan tiistai-iltana. Kuva: Sebastien Nogier / EPA

Naiset varjossa

Vaikka kilpasarjan 21 elokuvasta vain kolmen ohjaajana on nainen, on naistekijöiden ja tuntemattomampien maiden edustus koko festivaalilla tavallista vahvempi.

Un Certain Regard -sarjassa nähdään elokuvia, joiden ohjaajat ovat paitsi naisia, myös kulttuureista, joissa naisten asema ei ole yhtä vahva kuin länsimaissa. Elokuvien ohjaajat tulevat mm. Libanonista, Syyriasta, Intiasta ja Marokosta.

Kenialaisen Wanuri Kahiun elokuva Rafiki ehti otsikoihin jo ennen ensi-iltaansa. Elokuva kiellettiin kotimaassaan sen kuvaaman lesbosuhteen vuoksi.

Festivaalin taiteellinen johtaja Frémaux puolusti maanantaina kilpasarjan kokoonpanoa. Hän huomautti, että koko festivaalin elokuvista vähintään viidesosa on naisten ohjaamia, kun maailman elokuvista seitsemän prosenttia on ohjannut nainen.

Myös tuomariston puheenjohtaja Cate Blanchett otti asiaan kantaa tiistain lehdistötilaisuudessa.

– Kilpasarjassa on useampi nainen. He eivät ole siellä sukupuolensa, vaan työnsä laadun takia. Me arvioimme heitä elokuvantekijöinä, niin kuin meidän kuuluukin, Blanchett sanoi.

– Haluaisinko nähdä lisää naisohjaajia kilpasarjassa? Ehdottomasti. En tiedä tuleeko niin tapahtumaan, mutta toivon niin.