Iran haluaa vielä pelastaa ydinsopimuksen ja välttää talouskriisin – Eurooppa valmis auttamaan

Iran sanoo pitävänsä kiinni ydinsopimuksesta, jos muut maat varmistavat, että sen edut turvataan. Presidentti Trumpin päätös vetäytyä ydinsopimuksesta ja palauttaa Iranin vastaiset pakotteet on vakava isku Iranin taloudelle.

Iran
Hassan Rouhani
Iranin presidentti Hassan RouhaniAbedin Taherkenareh / EPA

Iranin presidentin Hassan Rouhanin mukaan Iran haluaa pitää kiinni vuonna 2015 sovitusta ydinsopimuksesta, vaikka presidentti Donald Trump tiistaina ilmoitti, että Yhdysvallat irtaantuu sopimuksesta.

Presidentti Rouhani luonnehti Iranin televisiossa Trumpin päätöstä psykologiseksi hyökkäykseksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan Iranin ylin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei sanoi, että Trumpin puheessa oli yli kymmenen valhetta..

"Iran tukee kansainvälistä terrorismia"

Presidentti Trumpin mukaan sopimus on huono, koska se ei estä Irania kehittämästä ydinasetta.

Trump luonnehti myös Irania kansainvälisen terrorismin merkittäväksi tukijaksi. Presidentti Trumpin mukaan Iran tukee Hamasia, terroriverkosto Al-Qaidaa, Libanonin Hizbollah-liikettä ja Afganistanin Taliban-liikettä.

Iranin presidentin Hassan Rouhanin mukaan Iran haluaa nyt nopeasti selvittää voidaanko ydinsopimuksen edut saavuttaa jäljelle jäävien maiden kanssa. Käytännössä Rouhani on huolissaan taloudesta. Iranin ja Yhdysvaltain lisäksi sopimuksen ovat allekirjoittaneet Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa. Myös EU on liittynyt sopimukseen.

Presidentti Rouhani varoitti kuitenkin, että Iran on tarvittaessa valmis käynnistämään laajamittaisen ydinohjelmansa uudestaan.

Eurooppa tukee sopimusta

Vuoden 2015 sopimuksella pyrittiin varmistamaan, että Iran ei kehitä ydinasetta. Euroopan maiden mielestä sopimus on toiminut.

Ranska, Saksa ja Britannia ovat jo ilmoittaneet (siirryt toiseen palveluun) pitävänsä kiinni sopimuksesta. Myös Euroopan unioni on toistanut tukensa ydinsopimukselle. Venäjä on puolestaan ilmaissut pettymyksensä Yhdysvaltain päätöksestä. Venäjän mukaan sopimus on voimassa, koska Iran ei ole vetäytynyt siitä. Myös Kiina on ilmoittanut tuestaan sopimukselle.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei säästänyt kirjasinkokoa syyttäessään Irania valehtelijaksi 30. huhtikuuta.Jim Hollander / EPA

Lähi-idässä Israel ja Saudi-Arabia tukevat Trumpin ratkaisua. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiitti presidentti Trumpia rohkeasta päätöksestä. Israelin pääministeri esitteli äskettäin tiedusteluaineistoa, joka hänen mukaansa todistaa, että Iran on valehdellut ydinohjelmastaan. Saudi-Arabian ulkoministeriö ilmoitti myös tuestaan Trumpin päätökselle.

Iranin talous huojuu pakotteiden uhan alla

Trumpin ratkaisu on kova isku Iranille ja presidentti Rouhanille. Yhdysvallat ryhtyy nyt palauttamaan Iranin vastaisia pakotteita, jotka kohdistuvat muun muassa Iranin öljyteollisuuteen ja pankkeihin. Pakoteuhka on jo johtanut Iranin valuutan arvon voimakkaaseen laskuun ja kullan kysynnän kasvuun Iranissa.

On myös kysytty miten Yhdysvaltain päätös pakotteiden palauttamisesta vaikuttaa eurooppalaisiin yrityksiin. Yhdysvaltain Berliinin suurlähettiläs Richard Grenell kehotti jo saksalaisyrityksiä lakkauttamaan toimintojaan Iranissa.

On arvioitu, että pakotteiden palauttaminen kestää jonkin aikaa, mikä vielä antaa mahdollisuuden etsiä kompromisseja, jos tahtoa löytyy.

Trump on sanonut olevansa valmis neuvottelemaan uudesta paremmasta sopimuksesta.

Lue lisää:

Analyysi: Iran osoitti sen jälleen – Trump hajottaa, mutta ei hallitse

Yle seurasi Trumpin ilmoitusta vetäytyä ydinsopimuksesta.

Trumpin päätös Iranin ydinsopimuksesta voi pahimmillaan johtaa sotaan ja romuttaa Pohjois-Korean neuvottelut

Iranin ydinohjelma pähkinänkuoressa: Näin sopu saatiin syntymään

Lähteet: AP; AFP, Reuters