Analyysi: Iran osoitti sen jälleen – Trump hajottaa, mutta ei hallitse

Trump hylkää Obaman diilejä tarjoamatta mitään tilalle. Iranin ydinsopimuksen purkamisen vaikutus Pohjois-Koreaan on arvoitus, Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Donald Trump
Donald Trump tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.
Donald Trump tiedotustilaisuudessa Washingtonissa tiistaina.Michael Reynolds / EPA

WASHINGTON Donald Trump toteutti tiistaina jälleen yhden vaalilupauksistaan sanoutumalla irti Iranin ydinsopimuksesta. Maailmalla vain Israel ja Saudi-Arabia ovat kiitelleet päätöstä. Muut ovat noituneet sitä tai vähintäänkin pyöritelleet päätään.

Trump haukkui Iran-sopimusta surkeaksi ja syytti kaikesta edeltäjäänsä Barack Obamaa. Täydellisenä Iranin kanssa kolme vuotta sitten saavutettua sopua ydinvoiman rauhanomaisesta käytöstä ei ole pitänyt kukaan. Ranskan presidentti Emmanuel Macron yritti kuitenkin Washingtonissa vieraillessaan selittää Trumpille, että se on puutteistaan huolimatta paras mahdollinen.

Trump selitti tiistaina Valkoisessa talossa sinänsä järkeenkäyvästi, miksi sopimus on hänen mielestään susi. Ongelma on siinä, ettei hän tarjonnut sen tilalle mitään. Sopimuksen kaksi tärkeintä osapuolta ovat Iran ja Yhdysvallat, joka nyt vain jätti sen.

Trump sanoi olevansa valmis neuvottelemaan, mikäli Iranin johto neuvotteluihin suostuu. Hän esitti vaatimuksia Iranin ohjusarsenaalin ja uraanin sekä plutoniumin varastojen karsimisesta, mutta ei kertonut, miten asiassa pitäisi edetä.

Yhdysvaltain kumpikin valtapuolue näkee Iranin terrorismia tukevana, Israelin tuhoamista vannovana valtiona, joka pyrkii poliittiseksi ja sotilaalliseksi mahdiksi. Senaatin demokraattien ryhmänjohtaja Chuck Schumer kuitenkin harmitteli sitä, miksi Trump meni hylkäämään vuosien työn sen sijaan, että olisi lähtenyt kehittämään Iranin ydinsopimusta.

Trump toimi samalla tavalla vuosi sitten Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta, koska Trump piti sitä huonona. Siitä lähtien on ollut epäselvää, mitä hän haluaa tilalle tai onko jopa mahdollista, että Yhdysvallat vielä palaa takaisin sopimuksen piiriin.

Iranin sopimuksen hylkääminen lisää välittömästi jännitettä Lähi-idässä. Iranin ja Israelin välit ovat räjähdysherkät.

Talouspakotteet koettelevat iranilaisten taloutta. Yhdysvaltalaisista suuryrityksistä Boeing on nyt menettämässä jättimäiset matkustajakonekauppansa. Boeing ja eurooppalainen Airbus ehtivät sopia talouspakotteiden purkauduttua 40 miljardin dollarin eli vajaan 34 miljardin euron kaupoista Iraniin.

Sekin on epäselvää, miten Trumpin päätös vaikuttaa Pohjois-Korean ydinaseista käytäviin neuvotteluihin. Ulkoministeri Mike Pompeo on matkustanut Pjongjangiin valmistelemaan Trumpin ja Kim Jong-unin huipputapaamista, jonka pitäisi toteutua lähiviikkojen aikana.

Toiset asiantuntijat näkevät, että Trump vaikeutti Kimin kanssa käytäviä neuvotteluja. Trumpin oma kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton arvelee sen lähettäneen Pohjois-Koreaan päinvastaisen signaalin siitä, että Trumpille kelpaavat vain kattavat ja pitkäaikaiset sopimukset.

Lue myös:

Iran haluaa vielä pelastaa ydinsopimuksen ja välttää talouskriisin – Eurooppa valmis auttamaan

Yhdysvallat vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta