Tornionjoen tulva voi aiheuttaa isoja vahinkoja – tulvapenger ei ehkä pidättele kaupunkia kastumiselta

Lämpöaalto ja lumien sulaminen uhkaavat nostaa Tornionjoen vedenkorkeuden niin korkealle, että vahinkoja voi syntyä.

tulvat
Tornion Ravintola Umpitunnelin terassi veden ympäröimänä keväällä 2012.
Tulvavesi ympäröi Tornionjoen rannassa sijaitsevaa ravintolaa keväällä 2012.

Tornionjoen tulvan ennustetaan aiheuttavan isoja vahinkoja Tornion kaupungin alueelle. Tulvakeskuksen ja Lapin Ely-keskuksen mukaan uhkana on, että vesi nousee kaupunginlahden ja sen varrella olevien rakennusten suojaksi tehdyn tulvapenkereen yli.

Jos näin tapahtuisi, tämä tarkoittaisi todennäköisesti isojen vahinkojen syntymistä. Kaupunginlahden ympäristössä sijaitsee muun muassa Tornion Rajalla-kauppakeskus ja Haaparannan puolella oleva Ikean tavaratalo.

Tulvakeskuksen ja Lapin Ely-keskuksen mukaan lännestä saapunut lämpöaalto on käynnistänyt voimakkaan sulannan ja tämä yhdistettynä laajalta alueelta samaan aikaan sulaviin lumiin, nostaa vedenkorkeudet Tornionjoella monin paikoin yli keskimääräisen.

Rovaniemellä ja Ivalossa tulvasta ei pitäisi tulla vahinkoa

Tornion kaupungin kohdalta jäät ovat lähteneet rauhallisesti ja lähipäivinä jäät purkautuvat myös joen yläjuoksulta. Tornionjoella Pellon kohdalla vedenkorkeus voi saavuttaa vahinkorajan ensi viikolla.

Simojoella tulvat jäivät tavanomaiselle tasolle eikä vahinkoja ole syntynyt. Simojoen vedenpinta voi vielä nousta, mutta lähtee laskemaan jo lähipäivinä kohti kesävedenkorkeuksia.

Tulvakeskuksen ja Lapin Ely-keskuksen mukaan Rovaniemellä ja Ivalossa tulvan ei oleteta aiheuttavan vahinkoja.

Kittilässä Ounasjoen vedenkorkeuden arvioidaan olevan keskimääräistä korkeammalla tasolla, mutta ei saavuttavan vuoden 2005 lukemia. Tenojoen tulvasta ennustetaan keskimääräistä.