Hyppää sisältöön

Podetko kovia kuukautiskipuja? – Uuden tutkimuksen mukaan liikunta voi auttaa vaivoihin

Tutkimuksen tuloksena liikkuneet naiset kokivat kipunsa lievemmiksi kuin verrokit ja viitteitä oli myös kipujen keston lyhentymisestä.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kuukautiskipuja potevien kannattaisi kokeilla liikuntaa vaivoihinsa, tuore tutkimus osoittaa (siirryt toiseen palveluun). Vaikutus ei välttämättä ole kovin suuri, mutta liikunta voi auttaa naisia, joille muut hoitokeinot eivät sovi tai toimi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja se perustuu yhdentoista aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin. Tutkimukset olivat satunnaistettuja ja kontrolloituja ja niissä tarkasteltiin liikunnan vaikutuksia naisten kuukautiskipujen voimakkuuteen ja kestoon.

Tulosten perusteella liikuntaryhmäläiset kokivat kipunsa lievemmiksi kuin verrokit ja joitain viitteitä oli myös kipujen keston lyhentymisestä. Monet tutkimukset olivat kuitenkin laadultaan heikohkoja, joten niiden tuloksia kannattaa tulkita varoen varsinkin kipujen keston osalta.

Havaintojensa perusteella tutkijat pitävät liikuntaa mahdollisena hoitona kuukautiskipuihin, mutta he myös peräänkuuluttavat laadukkaita ja riittävän suuria lisätutkimuksia, jotta asiasta saataisiin varmuus. Liikunta on kuitenkin monella tapaa hyväksi terveydelle, joten sitä kannattaa harrastaa joka tapauksessa.

Lähes kaikilla naisilla on ajoittain lieviä kuukautiskipuja, mutta 5–15 prosenttia kärsii voimakkaista kuukautiskivuista. Kuukautiset voivat olla kivuliaita alusta asti tai muuttua kivuliaiksi vasta myöhemmin, useimmiten noin kolmikymppisenä. Tulehduskipulääkkeet ovat hyvä itsehoito, mutta jos ne eivät auta, tehokas apu saattaa löytyä yhdistelmäehkäisypillereistä tai hormonikierukasta, jotka voi saada lääkärin määräyksellä.

.
.