Syttyykö sota, kehittääkö Iran ydinaseen? Neljä kysymystä siitä, mitä seuraa Trumpin päätöksestä vetäytyä ydinsopimuksesta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös iskee pahasti Iranin talouteen ja horjuttaa ydinsopimuksen tulevaisuutta.

Iran
Mielenosoittajia Valkoisen talon edustalla Washingtonissa.
Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti myöhään tiistaina Suomen aikaa vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta. Päätös voi heiluttaa maailmantaloutta ja kasvattaa jännitteitä Lähi-idässä.

Mitä Trumpin päätös tarkoittaa käytännössä?

Yhdysvallat palauttaa nyt voimaan Irania vastaan suunnattuja talouspakotteita. Pakotteet oli purettu ydinsopimuksen mukaisesti vastineeksi siitä, että Iran suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa.

Käytännössä Yhdysvallat kieltää valtaosaa yrityksistään käymästä kauppaa Iranin kanssa. Yhdysvallat on jo ilmoittanut, että se peruu Boeingin ja eurooppalaisen Airbusin vientiluvat Iraniin. Yhtiöillä oli vireillä miljardikaupat uusista matkustajalentokoneista.

Pakotteet astuvat voimaan asteittain elokuussa ja marraskuussa. Lisäksi Yhdysvallat kertoi suunnittelevansa uusia pakotteita.

Pakotteet uhkaavat vahingoittaa vakavasti Iranin taloutta, joka oli vasta toipumassa aiemmista pakotteista. Maailmalla raakaöljyn hinta nousee, jos Iran joutuu leikkaamaan öljynvientiään pakotteiden takia.

Onko sopimus nyt mennyttä?

Yhdysvaltojen ja Iranin ohella sopimuksessa ovat mukana Britannia, Ranska, Saksa, EU, Venäjä ja Kiina. Muut osapuolet aikovat yhä pitää sopimuksen voimassa.

Ilman Yhdysvaltoja sopimus kuitenkin horjuu pahasti. Yhdysvaltain pakotteet vaikuttavat myös ulkomaisiin yrityksiin, jotka käyvät kauppaa Iranin kanssa. Yhdysvallat voi estää niitä käyttämästä amerikkalaisia pankkeja ja dollareita.

Donald Trump ilmoitti tiistaina, että hän haluaisi neuvotella uuden ja laajemman sopimuksen, joka rajoittaisi myös Iranin ohjusohjelmaa ja ydinpolttoainevarastoja.

On epäselvää, onko Iran kiinnostunut uudesta sopimuksesta.

Alkaako Iran kehittää ydinasetta?

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran on tähän mennessä noudattanut sopimusta. Nyt Iranin presidentti Hassan Ruhani varoitti, että Iran on tarvittaessa valmis käynnistämään ydinohjelmansa uudestaan.

Ennen sopimusta Iran kehitteli ydinohjelmaansa vuosia salassa ulkomaailmalta. Iranin mukaan ohjelma oli rauhanomainen, mutta Yhdysvallat liittolaisineen epäili sitä ydinaseohjelmaksi.

Trumpin päätös on tappio sovittelevaa linjaa kannattavalle Ruhanille. Jos hänen konservatiiviset vastustajansa pääsevät niskan päälle, ydinohjelman jatkaminen on todennäköisempää.

Voiko nyt syttyä uusi sota?

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja presidentti Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton ovat aiemmin kannattaneet iskuja Iranin ydinlaitoksiin. Jos Iran aloittaa ydinohjelmansa uudelleen, se voitaisiin nähdä syyksi hyökkäykselle.

Bolton korosti tiistaina, ettei sopimuksen purkaminen tarkoita ainakaan maahyökkäystä Iraniin.

Iranin veriviholliset Israel ja Saudi-Arabia kannattavat kovaa linjaa ja ylistivät Trumpin päätöstä irtautua sopimuksesta. Niiden mielestä pakotteiden purkaminen oli voimistanut Irania.

Nyt vihollisten välit uhkaavat kiristyä entistään. Israel on jo tiettävästi pommittanut Iranin joukkoja Syyriassa. Iranin taas uskotaan tukevan Jemenin huthikapinallisia, jotka taistelevat Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa vastaan.

Iranin parlamentissa poltettiin keskiviikkona paperisia Yhdysvaltain lippuja ja uhottiin kuolemaa Amerikalle. Iran tuskin haluaa laajamittaista sotaa, mutta se voi halutessaan lisätä tukeaan Yhdysvaltain ja sen liittolaisten vihollisille Lähi-idässä.

Lue myös:

Analyysi: Iran osoitti sen jälleen – Trump hajottaa, mutta ei hallitse

Iran haluaa vielä pelastaa ydinsopimuksen ja välttää talouskriisin – Eurooppa valmis auttamaan

Yhdysvallat vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta

Analyysi: Trumpin Iran-korvaan kuiskutellaan huutaen – Israelin Netanjahulta valuu julki joka päivä uusi "paljastus"

Lähteet: AP, Reuters