Hyppää sisältöön

Yrittäjät: Iso osa yrityksistä valmis maksamaan työntekijöidensä työttömyyskassamaksun

Suomen Yrittäjät esitti tiistaina, että yritykset voisivat maksaa työntekijöidensä työttömyyskassamaksut, jos kassa olisi ammattiliitosta riippumaton.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jopa viidennes yrityksistä olisi varmasti valmis maksamaan työntekijänsä työttömyyskassamaksun, jos maksu menisi ammattiliitoista riippumattomaan työttömyyskassaan, kertoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Selvitimme tätä tietysti etukäteen. Tuhannesta työnantajayrittäjästä 20 prosenttia ilmoitti varmasti tarjoavansa tätä etua omalle henkilöstölleen ja yli 40 prosenttia ilmoitti ehkä tarjoavansa, Pentikäinen kertoo Kantar TSN:n tekemän selvityksen tuloksista.

Hänen mukaansa tulos ja siitä ehdotuksen jälkeen tulleet kommentit (siirryt toiseen palveluun) kuvaavat sitä, että ehdotuksella on vahva tuki yritysmaailmassa.

Pentikäinen kertoi yrittäjien ehdotuksen taustoista aamulla Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Hän kiistää, että ehdotuksen tarkoituksena on päästä eroon tai irti ammattiliitoista.

– Emme halua irti ammattiliitoista. Aloitteessa ehdotimme jäsenyritystemme harkittavaksi sitä, että he tarjoaisivat omille työntekijöilleen työsuhde-etuna sitä, että työnantaja maksaisi heidän työttömyyskassamaksunsa ammattiliitoista riippumattomaan kassaan.

Työntekijäpuolella esitystä kuunneltiin tyrmistyneinä.

– Suurella mielenkiinnolla ja osittain myös tyrmistyneitä kuuntelimme eilen ulostuloa. Ensimmäinen ajatus oli, että tämä oli jälleen kerran Suomen Yrittäjien provokaatio keikuttaa meidän yhteistä työmarkkinavenettä, totesi SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko.

Kokko arvioi, että tällä pyritään vaikuttamaan järjestäytymiseen ja sitä kautta sopimustoimintaan. Lisäksi Kokko muistuttaa, että työnantajan pitäisi maksaa minkä kassan maksu tahansa, että kassat olisivat tasavertaisessa asiassa.

SAK aikoo liittona miettiä asiaa rauhassa ja katsoa mihin tämä menee.

Pentikäisen mukaan esityksen tarkoituksena ei ole, että työnantaja päättäisi mihin kassaan työntekijä kuuluu.

– Työntekijä päättää itse, Pentikäinen vakuuttaa, mutta työnantaja maksaisi vain riippumattoman kassan maksun.

.
.