1. yle.fi
  2. Uutiset

Jo riittää! – Turkissa yhdestä sanasta tuli iso riesa presidentti Erdoğanille

Erdoğanin vastustajat kampanjoivat sosiaalisessa mediassa presidentin omalla lausunnolla.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdoğan
EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tuskin arvasi millainen ongelma syntyisi puheesta, jossa hän ilmoitti lähtevänsä, jos kansa sanoo, että nyt riittää. Presidentti puhui tosin itsestään me-muodossa.

Muutama tunti puheen jälkeen yhteisöpalvelu Twitter alkoi täyttyä twiiteistä, joissa oli erilaisia variaatioita yhdestä ainoasta turkin sanasta, tamam, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa jo riittää.

Tiistai-iltana hashtagilla eli Twitterin aihetunnisteella #tamamlöytyi jo puolitoista miljoonaa twiittiä. Aihe kilpaili Twitterissä Eurovision laulukilpailujen ja Iranin ydinsopimuksen kanssa ykköspaikasta.

Turkissa pidetään parlamentti- ja presidentinvaalit 24. kesäkuuta. Erdoğan on poikkeustilan alla pidettävien presidentinvaalien ennakkosuosikki.

Erdoğania kaikilta kanavilta useita kertoja päivässä

Sosiaalinen media on tärkeä opposition kannalta, koska lähes kaikki turkkilaiset tiedotusvälineet ovat tavalla tai toisella hallituksen valvonnassa. Keskeiset tv-kanavat näyttävät kaikki presidentin puheet suorana, ja usein presidenttiä voi katsoa puhumassa useita kertoja päivässä.

Turkissa on pitkälle kehittynyt internetin valvonta, ja esimerkiksi Twitter-käyttäjiä on pidätetty hallituksen arvostelusta.

Presidentin vastustajat "terroristeja"

Presidentti Erdoğania tukevat tiedotusvälineet ovat yrittäneet leimata opposition edustajia terroristeiksi. Erdoğanin oikeus- ja kehityspuolue on ilmeisesti erityisen huolestunut uudesta kansallismielisestä Iyi- eli hyvä -puolueesta, jota johtaa 61-vuotias naispoliitikko Meral Akşener. Akşener on myös ehdolla presidentiksi.

Iyi-puolueen tiedotusosaston työntekijä otettiin äskettäin kiinni epäiltynä uskonnollisen johtajan Fethullan Gülenin tukemisesta. Yhdysvalloissa asuvaa Güleniä syytetään vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

OIkeus- ja kehityspuolueen tiedottajan Mahir Ünalin mukaan myös nyt puhjennut Twitter-myrsky on gülenistien ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n tekosia.

Lue lisää: Turkin kiristynyt tilanne ajoi TV-kanavan maanpakoon – "Meillä myös oppositio pääsee ääneen"

Lue seuraavaksi