Tervapataa leikkiviä lapsia peloteltiin häädöllä: Valitukset lapsista yleisiä, vaikka taloyhtiöillä on vain järeä keino puuttua

Lasten pihaleikit ovat tavanomaista elämää, johon taloyhtiöt eivät yleensä voi Kiinteistöliiton ja lapsiasiavaltuutetun mukaan puuttua. Silti on melko tavallista, että lapsille tai lapsista valitetaan.

Piha-alue
Lapsen jalat näkyvät hiekkaan piirretyssä pesässä.
Kuvituskuva. Kuvan lapset eivät liity tapaukseen.Tarja Nyyssönen / Yle

Kangasalla asuva Tanja Peltonen oli tyytyväinen. Kevään ensimmäiset kauniit ilmat tulivat toukokuussa. Kerrankin lasten sisällä pelaaminen jäi vähemmälle.

Peltosen kaksi tytärtä leikki kahden muun noin kymmenvuotiaan tytön kanssa taloyhtiön pihalla pistettä ja tervapataa. Yksi tytöistä asuu taloyhtiössä.

Kaikkia aikuisia lasten leikkiminen ei miellyttänyt. Yhden lapsen isoäiti Ulla Lampinen kertoo Peltosen tavoin, että lapset tulivat sisälle aikuisten valituksista säikähtäneinä. Isoäiti lähti pihalle selvittämään asiaa, jolloin perhettä uhattiin häädöllä.

– Sanoin, että lapset saavat kyllä olla pihalla, jos eivät tee vahinkoa. Siihen minulle sanottiin, että on sitä ennenkin täältä häädetty porukkaa, Lampinen sanoo.

Lapset olivat Lampisen vieressä.

Valitukset yleisiä

Valitukset lapsille ja lapsista ovat Suomessa kohtuullisen yleisiä. Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo, että suomalaisilta tulee aika usein kyselyjä lasten pihaleikeistä.

– On kysytty pallopeleistä, istutusten tallomisesta ja kovaäänisistä pihaleikeistä. Itse vastasin kysymykseen, saako pihalla pelata jääkiekkoa, Hupli luettelee.

Tavanomainen elämä on sallittua ja lapsilla on oikeus leikkiä. Tavanomaiseen elämään sisältyy ääntä.

Jenni Hupli

Joitakin vuosia sitten ärsytystä herättivät lasten katuliidut, jotka jotkut taloyhtiöt tahtoivat kieltää.

Tanja Peltonen kertoi lapsia säikäyttäneestä tilanteesta Kangasalan Facebook-ryhmässä. Hän ihmettelee, kieltääkö kenties jokin taloyhtiön sääntö lasten pihaleikit. Peltosen mukaan iltaleikit ovat loppuneet viimeistään puoli yhdeksältä illalla.

– En ole suoraan sanottuna ennen moista kuullut. Hyvää kesää tiukkapipoille, toivottavasti tulisi talvi pian ja lapset pysyisi sisällä, hän kirjoitti.

Kirjoitukseen tuli paljon kommentteja.

Yle Uutiset tavoitti yhden taloyhtiön asukkaan, joka kertoo sanoneensa lapsille, että nämä juoksisivat tietä pitkin, eikä seinän vierestä suoraan ajotielle. Hän kehotti myös pysymään poissa ovilta. Asukas kertoo, ettei tiedä häädöllä uhkailuista.

Oikeus leikkiin

Kangasalan Kiinteistöpalvelu Oy:n vastaava isännöitsijä Tarja Ahovainio on törmännyt aiemmin vain harvoin valituksiin pihaleikeistä. Hän ottaa asiaan kantaa yleisellä tasolla.

– Taloyhtiön piha-alueet on tarkoitettu kaikenikäisille asukkaille. Pihoissa saa leikkiä. Mukava, että lapset leikkivät myös perinteisiä pihaleikkejä, joita omassa nuoruudessani mentiin paljon, Ahovainio sanoo.

Ahovainion mukaan piha-aluetta ei saa turmella ja tämä kannattaa kertoa lapsille.

– Kun lapsille kertoo, missä raja menee, eikä kesäkukkia esimerkiksi saa talloa, kyllä lapset sen osaavat ottaa huomioon. Täytyyhän lasten saada leikkiä. Heillä on totta kai oikeus myös kutsua kavereita omaan pihaan leikkimään, Ahovainio sanoo.

Yksi puuttumistapa

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli ei suosittele lähtemään turhien kieltojen linjalle. Juridisesti se on kestämätöntä, koska taloyhtiöillä on käytännössä vain yksi puuttumistapa käytössään. Ja se on järeä.

– Taloyhtiöillä on vain yksi keino puuttua. Taloyhtiö voi ottaa asunnon hallintaan kolmeksi vuodeksi ja vuokrata sen kolmannelle osapuolelle. Tähän on tiukat rajoitukset ja tie nousee helposti pystyyn.

Jenni Hupli arvioi, että asuntoja otetaan hallintaan kymmeniä tai satoja kertoja vuodessa koko Suomessa. Suurin syy tähän on vastikkeiden maksamatta jättäminen. Lukuja ei ole siitä, moniko asunnon haltuunottoon liittyvä häätö johtuu asumishäiriöistä. Se on päälakimiehen mukaan harvinaista.

Yörauha järjestyssäännöissä

Taloyhtiö voi asettaa rajoituksia myös järjestyssäännöissä, mutta nämä ovat vain herrasmiessopimus, ellei niiden rikkominen oikeuta asunnon haltuunottoon.

– Yhtiökokous tai taloyhtiön hallitus voivat linjata vaikka, että pallopelejä on tietyssä osassa pihaa. Tavanomainen elämä on kuitenkin sallittua ja lapsilla on oikeus leikkiä. Tavanomaiseen elämään sisältyy ääntä, Hupli sanoo.

Meidän aikuisten kannattaa olla enemmän huolissaan tässä maassa lasten leikin puutteesta kuin runsaasta leikin äänestä.

Tuomas Kurttila

Melko tavallisesti järjestyssäännöissä asetetaan yörauha esimerkiksi iltakymmenestä aamuseitsemään. Tämän aikana säännöllisesti toistuva kovaääninen meluaminen voi johtaa asunnon haltuunottoon.

– Normaali asuminen on sallittua myös yörauhan aikana. Totta kai saa käydä silloin esimerkiksi vessassa tai suihkussa. Ylitiukaksi ei kannata mennä, kun asuu asunto-osakeyhtiön kaltaisessa kommuunissa. ** **

Jenni Huplin mukaan lapsille valittamisen takana ei välttämättä ole aina pelko tai viha lapsia kohtaan. Asukkaat voivat olla huolissaan turvallisuudesta tai omaisuudesta.

– Takana ei aina ole angstia lapsia kohtaan, vaan pelko siitä, että talo menee huonoon kuntoon.

Lapsia ja nuoria pihakeinun luona
Kuvituskuva. Tavanomainen elämä, kuten pihaleikit, ovat sallittuja kerrostalossa.Raila Paavola / Yle

"Vastoin järkeä"

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo, ettei täyskielto pihaleikeille ole mahdollinen.

– Se on myös vastoin järkeä. Leikkiä on monenlaista ja sitä voidaan tietyissä määrin rajoittaa. Taloyhtiö voi esimerkiksi kieltää pallon potkimisen seinään, mutta kategoriset, yleiset täyskiellot eivät ole mahdollisia.

Kurttila tunnistaa, että näitä tilanteita on Suomessa. Hänen mielestään aikuisten pitäisi keskustella lasten ja nuorten kanssa toisia kunnioittaen.

– Meidän aikuisten kannattaa olla enemmän huolissaan tässä maassa lasten leikin puutteesta kuin runsaasta leikin äänestä. Selvää on, että lapset ja nuoret tarvitsevat myös ohjausta, kasvatusta.

Mitä enemmän syntyvyys laskee, sitä enemmän lapset tunnutaan lapsiasiavaltuutetun mukaan nähtävän riesana.

– Mitä vähemmän lapsia on näköpiirissä, sitä vähemmän lapsia me aikuiset tunnumme sietävän. Jos kiellämme leikin, kannattaa miettiä ankarasti, mikä vaihtoehto tälle on – ei ehkä parempi.