Venäjä esitteli uusia aseitaan voitonpäivän paraatissa – Punaisella torilla nähtiin robottitankkeja ja Terminator

Ylilennolla oli mukana uusia hävittäjäkoneita ja Putinin mainostama ohjus.

Venäjä
Venäjän sotilaita marssimassa Voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9. toukokuuta.

Venäjä esitteli useita uusia asejärjestelmiään voitonpäivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla. Monet aseista ovat vasta kehittelyvaiheessa. Ero oli huomattava verrattuna viime vuoden paraatiin, jossa ei uutuuksia juuri ollut, eikä huonon sään vuoksi ylilentoakaan.

Tänä vuonna paraatiin osallistui noin 13 000 sotilasta ja 75 lentokonetta ja helikopteria.

Uusien tai ensi kertaa voitonpäivän paraatissa mukana olleiden aseiden ja ajoneuvojen joukossa oli niin mönkijöitä kuin tulivoimaisia panssariajoneuvoja. Venäjän häivehävittäjä Suhoi Su-57 oli ensi kertaa mukana paraatissa. Tässä poimintoja:

sotilasajoneuvoja punaisella torilla
Venäjän armeijan mönkijöitä paraatin harjoituksissa.Sergei Tširikov / EPA-EFE

AM1 on mönkijä eli vaikean maaston kulkuneuvo, joka voidaan aseistaa konekiväärillä. Se on ollut pari vuotta käytössä muun muassa arktisilla joukoilla, joita on Alakurtissa ja Petsamon seudulla. Paraatissa oli mukana myös arktisten joukkojen käyttöön tarkoitettu konekiväärillä aseistettu moottorikelkka.

mies huoltaa panssarivaunua
BMPT Terminator-panssarivaunua pannaan paraatikuntoon.Sergei Ilnitski / EPA-EFE

BMPT-72 Terminator on muutaman vuoden vanha jalkaväen tukipanssarivaunumalli, jonka tulivoima on tuhti. Vaunussa on kaksipiippuinen 30 mm:n konetykki, konekivääri ja neljä Ataka-panssarintorjuntaohjusta. Toimitukset Venäjän asevoimille ovat juuri alkaneet, ja vaunuja on luovutettu vasta noin kymmenen. Venäjä on kokeillut Terminator-vaunua sotatoimissa Syyriassa.

panssari kuorma-auton lavalla
Uran-9 robottipanssarivaunu kuorma-auton kyydissä paraatissa.Sergei Ilnitski / EPA-EFE

Uran-6 ja Uran-9 ovat miehittämättömiä ajoneuvoja. Uran-9 on 30 mm:n konetykillä, panssarintorjuntaohjuksilla ja raketeilla aseistettu kauko-ohjattava taisteluajoneuvo, jonka jotkin toiminnot ovat automaattisia. Uran-6 on kauko-ohjattava miinanraivauspanssarivaunu. Molempia on kokeiltu Syyrian sodassa. Paraatissa robottiajoneuvoja ei päästetty ajamaan omin päin vaan ne olivat kuljetusajoneuvojen lavetilla.

Katran -miehittämätön lennokki
Miehittämätön Katran-tiedusteluhelikopteri kuorma-auton lavalla.AOP
Miehittämätön lennokki Korsar
Korsar-lennokki paraatin harjoituksissa.AOP

Korsar on venäläinen sotilaslennokki eli kauko-ohjattu ilma-alus. Sitä käytetään lähinnä tiedusteluun ja valvontaan. Uutistoimisto Tassin (siirryt toiseen palveluun) mukaan järjestelmä on vasta tulossa sarjatuotantoon. Venäjä suunnittelee Korsarista myös elektroniseen sodankäyntiin kykenevää versiota. Toinen paraatissa esitelty ohjaajaton ilma-alus oli Katran-tiedusteluhelikopteri.

lentokone ja torni
Suhoi Su-57 hävittäjä Punaisen torin yllä.Juri Kotšekov / EPA-EFE

Suhoi Su-57 on Venäjän vastaus Yhdysvaltain kehittyneimmille taistelukoneille, mutta sen kehittäminen ja käyttöönotto on viivästynyt. Puutteita on tiettävästi (siirryt toiseen palveluun) ollut niin häiveominaisuuksissa kuin koneen suorituskyyvssäkin. Laivuekäytössä Su-57 ei ole vieläkään. Sitä on esitelty ilmailunäyttelyissä, mutta voitonpäivän paraatissa kone oli ensi kertaa, tosin vain kahden koneen voimin. Myös Su-57 on ollut testattavana Syyriassa.

lentokone ilmassa
Kinzhal-ohjusta kuljettava MiG-31 -hävittäjä paraatin ylilento-osuudessa.Juri Kotšekov / EPA-EFE

KH-47M2 Kinzhal on yksi niistä "superaseista" joita presidentti Vladimir Putin esitteli puheessaan maaliskuussa. Kinzhal ei ole risteilyohjus, vaan päällisin puolin ballistisen Iskander-ohjuksen lentokoneesta laukaistava versio. Laukaisualustaksi on muunnettu joitakin MiG-31 -hävittäjiä, jotka pystyvät lentämään yli 3 kertaa äänen nopeudella. Venäjä väittää Kinzhal-ohjuksen pystyvän lentämään jopa 10 kertaa äänen nopeudella. Lännessä sen ylivoimaisuutta ja käyttökelpoisuutta on epäilty (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä viettää voitonpäivää Saksan antautumisen vuosipäivänä. Toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa tuli kuluneeksi 73 vuotta. Voitonpäivän paraateja pidettiin Venäjällä Moskovan lisäksi 27 kaupungissa.

Lähteet: Reuters