Hyppää sisältöön

Korvasieniaika alkoi Pohjois-Savossa: "Ensimmäiset olivat jo melko kookkaita"

Korvasieniä löytyy aluksi parhaiten aurinkoisilta aukioilta sekä rinteiltä.

Korvasieni. Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Lämmennyt sää on saanut ensimmäiset korvasienet putkahtamaan esille. Savon sieniseuran mukaan sieniä on löydetty jo muun muassa Suonenjoelta ja Kuopiosta.

Sienineuvoja Kirsti Eskelisen Suonenjoelta keräämät isoimmat sienet ovat olleet kahdeksansenttisiä.

– Viikko sitten löydettiin ensimmäiset ja olivat jo melko kookkaita, sellaisia 6–8 -senttisiä. Ihan pienenä niitä ei kannata kerätä mutta kun malttaa antaa vähän kasvaa, niin saalis on suurempi.

Eskelinen neuvoo, että keväällä kauden alkaessa paras korvasienipaikka on aurinkoinen hakkuuaukio tai lämmin rinne, joka on ollut lumesta vapaana.

Ensimmäisistä saaliistaan Eskelinen valmisti muhennoksen. Hän muistuttaa, että korvasieni kuuluu gourmetsieniin nimenomaan Suomessa, vaikka se muualla Pohjoismaissa kuuluu kiellettyjen ja myrkyllisten sienten ryhmään. Suomessa korvasieni osataan käsitellä, mikä tekee siitä yhden suosituimmista sienistä.

– Me sieni-ihmiset puhutaan mieluummin keittämisestä. Ryöppääminenhän on nopea kiehautus mutta keittäminen on useamman minuutin keittämistä. Korvasienen kohdalla ohjeistus on, että keitetään kaksi kertaa viisi minuuttia runsaassa vedessä ja keittokertojen välillä vaihdetaan vesi ja myös huuhdellaan sienet. Sitten vielä lopuksi huuhdellaan sienet, opastaa Eskelinen.