Kiista Tutankhamonin haudan salakammiosta ratkesi

Tutankhamonin haudasta etsittiin äitipuolen hautakammiota. Kaksi aiempaa tutkimusta tuottivat ristiriitaisen tuloksen.

arkeologia
Hautakammio, jonka seinämaalauksessa on luonnollisen kokoisia ihmishahmoja faraoiden Egyptin aikaisissa asuissa.
EPA

Farao Tutankhamonin äitipuoli Nefertiti ei sittenkään lepää salakammiossa Tutankhamonin haudan kupeessa. Egyptin muinaismuistoista vastaavan ministeriön tilaama tutkimus on pannut pisteen toiveille, jotka virisivät kolme vuotta sitten.

Odotukset herätti Arizonan yliopiston arkeologin Nicholas Reevesin vuonna 2015 esittämä hypoteesi (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan hänen lasertutkimuksella löytämänsä raot ja halkeamat viittasivat kahteen salaoveen Tutankhamonin haudan pohjoisseinässä.

Kimmokkeen tutkimukseensa Reeves sai 3D-skannauksesta, jonka perusteella hautakammiosta aiotaan rakentaa tarkka jäljennös matkailijoita varten.

Japanilainen tutka-asiantuntija Hirokatsu Watanabe testasi Reevesin väitteen samana vuonna maatutkalla. Laite kehitettiin öljyn- ja kaasunetsintää, mutta menetelmästä on tullut erittäin tärkeä myös arkeologisissa tutkimuksissa.

Myös Watanabe tuli siihen tulokseen, että Tutankhamonin haudan pohjois- ja länsiseinien takana voi olla kammioita. National Geographic Societyn (siirryt toiseen palveluun) rahoittamassa tutkimuksessa seuraavana vuonna tulosta ei kuitenkaan kyetty toistamaan.

Kalkkikivi saattoi antaa väärää tietoa

Egyptin muinaismuistoministeriö päätti ratkaista arvoituksen lopullisesti tilaamalla Torinon teknilliseltä yliopistolta ja kahdelta asiantuntijayritykseltä erilliset skannaukset kaikkiaan yli 2,5 seinäkilometristä.

Tulosten yhteenvedon mukaan seinien takana ei ole salakammioita tai yhdyskäytäviä.

Torinon teknillisen yliopiston professorin Francesco Porcellin mukaan aiemmat tulokset saattoivat johtua siitä, että hautakammion kalkkikivirappaus johtaa sähköä. Tutka saattoi myös poimia harhaheijastumia, jotka olivat peräisin itse kammiosta, eivät sen takaa, Porcelli sanoo.

Nefertitin hauta lienee ryöstetty

Nefertiti oli Tutankhamonin isän farao Akhenatenin vaikutusvaltainen puoliso. Jotkut tutkijat uskovat hänen olleen jonkin aikaa itsekin faraona miehensä kuoleman jälkeen. Tutankhamon nousi valtaistuimelle yhdeksänvuotiaana.

Moni arkeologi arvelee Nefertitin haudan olleen Akhenatenin rakennuttamassa uudessa pääkaupungissa Amarnassa. Se autioitui vain muutamia vuosikymmeniä Akhenatenin kuoleman jälkeen, ja siellä sijainneet haudat on ryöstetty.

Lähikuva Nefertitin kasvoista edestäpäin.
Nefertitin kuuluisa rintakuva löytyi Amarnasta runsaat sata vuotta sitten.Michael Sohn / EPA

Jos Nefertitin muumio ei joutunut ryöstäjien turmelemaksi, se ehkä haudattiin uudelleen Kuninkaiden laaksoon. Monet sieltä löydetyt muumiot ovat tunnistamatta, ja ainakaan useimmille tuskin nimiä löytyykään.

Nefertitin kasvot sen sijaan ovat varsin tutut. Hänen rintakuvansa on yksi maailman tunnetuimmista taideteoksista. Se on Berliinissä Neues Museumissa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, Yle