1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampereen yliopistollinen sairaala (TAYS)

Sairaala luovutti väärän vainajan Tampereella – Vainaja ehdittiin tuhkata ennen kuin virhe paljastui

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aloittanut selvityksen vainajan luovutuksessa tapahtuneesta virheestä. Sairaala on jo muuttanut toimintatapaansa.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) on luovuttanut väärän vainajan hautaustoimistolle. Taysin tiedotteen mukaan keskussairaala luovutti väärän vainajan inhimillisen virheen vuoksi toukokuun alussa.

Vainaja ehdittiin tuhkata ennen kuin paljastui, että sairaalasta oli noudettu väärä vainaja. Omaiset eivät olleet vielä päättäneet tuhkauksesta. Tuhkattavaksi tarkoitettua vainajaa ei puolestaan ollut haettu sairaalasta.

Virhe paljastui sairaalalle aamupäivällä maanantaina. Sairaala otti välittömästi yhteyttä vaihtuneiden vainajien omaisiin ja pyysi virhettä anteeksi.

– Mehän emme voi koskaan korvata tällaista perustavaa laatua olevaa virhettä. Ymmärrämme omaisten tuskan ja yritämme olla heidän tukenaan. Tämä on sellainen virhe, että sanat eivät riitä eikä ole oikein tekoja, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vainajatoiminnasta vastaava toimialuejohtaja Sally Järvelä.

Sairaalan mukaan virheeseen on monta syytä ja siihen liittyy useita henkilöitä. Sairaala on ottanut välittömästi käyttöön kaksoistarkastuksen vainajien luovutuksessa, jotta virhe ei uusiutuisi. Mahdollisista taloudellisista korvauksista sairaala keskustelee omaisten kanssa myöhemmin.

Vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut

Virhe kävi ilmi, kun vahingossa luovutettu vainaja oli tarkoitus ottaa esiin säilytyksestä.

– Kun hän ei ollut paikallaan, aloimme selvittää asiaa ja tämä kauhea tapahtuma lähti selviämään, Järvelä sanoo.

Järvelän mukaan sairaala kävi läpi kaikki säilytyksessä olevat vainajat, minkä jälkeen virheeseen johtanut tapahtumaketju alkoi tarkentua. Järvelä sanoo, että moni asia meni pieleen eikä asiaa tarkistanut niin moni ihminen ja niin monta kertaa kuin olisi pitänyt.

– Siinä ketjussa on ollut ainakin 3–4 kohtaa, jossa asia olisi pitänyt käydä ilmi. Näissä kaikissa kohdissa, vaikka teimme aivan normaalia toimintaa, meidän turvajärjestelmämme pettivät, Järvelä sanoo.

Järvelän mukaan vastaavaa virhettä ei ole sairaalassa aiemmin tapahtunut.

Myös työntekijät järkyttyivät

Virheen paljastumisen jälkeen käyttöönotettu kaksoistarkastus tarkoittaa sitä, että tästä lähtien vainajan luovutuksessa sekä hautaustoimiston että sairaalan henkilökunnan edustaja tarkistavat vainajan rannekkeen ja henkilötiedot sekä vahvistavat allekirjoituksillaan, että kaikki tiedot täsmäävät.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aloittanut selvityksen asiasta ja ottanut yhteyttä viranomaisiin. Selvityksen jälkeen sairaalan toimintatapoihin voi tulla lisää muutoksia.

– Otamme vilpittömästi osaa omaisten suruun. Pyydämme anteeksi hyvin poikkeuksellisen virheen aiheuttamaa lisätuskaa ja kannamme tästä vastuun, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.

Sally Järvelän mukaan sekä omaisia että työntekijöitä pyritään tukemaan asian käsittelyssä kaikin mahdollisin tavoin.

− Tapahtuma on järkyttänyt myös asiassa toimineita työntekijöitä. Olemme kaikki todella pahoillamme, Järvelä sanoo.

Omaiset ovat antaneet sairaanhoitopiirille luvan tiedottaa tapahtumasta yleisellä tasolla. Yksityiskohtaisia tietoja ei yksityisyyden suojan vuoksi voida antaa. Sairaala toimittaa lopullisen selvityksen virheellisesti tuhkatun vainajan perheelle.

Lue lisää:

Valvira erikoisesta tapauksesta: Ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomessa luovutetaan väärä vainaja sairaalassa