Utsjoen koulukeskus tyhjennetään sisäilmaongelmien vuoksi – Oppilaat väistötiloihin maanantaina

Utsjoen kolukeskuksen oppilaat aloittavat koulunkäynnin väistötiloissa maanantaina. Osa oppilaista valitsi tänään ulkona opiskelun sisäilmaongelmien vuoksi.

sisäilmaongelmat
Otne oahppit háliidedje gazzat oahpu olgun. Vuossargga sis leat jo ođđa sajit.
Osa Utsjoen koulukeskuksen oppilaista ratkaisi sisäilmaongelman hetkellisesti ja siirtyi ulos opiskelemaan.Vesa Toppari / Yle

UTSJOKI. Kesälomiin on vielä muutama viikko aikaa, mutta keskiviikko jäi Utsjoen koulukeskuksessa viimeiseksi tavalliseksi koulupäiväksi. Torstaina on pyhä ja perjantaina oppilaille on luvassa ulkoilupäivä.

Maanantaina satakunta oppilasta jatkaa koulunkäyntiään väistötiloissa. Koulukeskuksen tyhjennyksen syynä ovat sisäilmaongelmat, kertoo Utsjoen kunnan sivistysjohtaja-rehtori Laura Arola. Asiaa käsiteltiin maanantaina kunnanhallituksessa.

– Teimme kiireellisen päätöksen ja siirrämme oppilaat ja henkilöstön pois kiinteistöstä. Emme voi olla varmoja talon turvallisuudesta. Nyt oli paras toimia näin, perustelee Arola.

Laura Arola lea čuvgehushoavda ja rektor Ohcejoga gielddas.
Vesa Toppari / Yle

Koulukeskuksen kiinteistössä tehtiin kuntotarkastusta jonka jälkeen oireilu lisääntyi

Muutama viikko sitten Utsjoen koulukeskuksessa aloitettiin mittava kuntotarkastus. Rakennustarkastaja Markku Porsanger kertoi tuolloin, että kiinteistö tutkitaan lattiasta kattoon, päästä päähän. Kun ilmastointikanavien ympäriltä purettiin lasivilloja pois, oireilu lisääntyi. Jo aiemmin monet ovat kertoneet oireilleensa huonon sisäilman vuoksi. (Linkki saamenkieliseen uutiseen)

Oahppiguoktá leaba duđavačča go beassaba vázzit eará sajis skuvla loahppa lohkanbaji.
Oahppiguoktá leaba duđavačča go beassaba vázzit eará sajis skuvla loahppa lohkanbaji.Vesa Toppari / Yle

Yhdeksäsluokkalaiset Mihku Laiti ja Leevi Halonen kertovat kärsivänsä huonosta sisäilmasta.

– Viime viikon jälkeen silmäni ovat olleet huonossa kunnossa. Silmiä vetistää ja kirvelee, kertoo Laiti ja näyttää kuinka silmänympärysiho on kuivunut.

Leevi Halonen on samaa mieltä Laitin kanssa.

– Yleistä silmien vuotoa, nenä vuotaa, kaikkea tämmöstä, eikä henki kulje, kuvailee oireita Halonen.

Molemmat ovat tyytyväisiä, kun väistötiloihin muuttamiseen päädyttiin.

– Mielestäni se on hyvä. Olisi pitänyt jo aiemmin tehdä tämä päätös. Mutta hyvä, että se tehtiin nyt, sanoo Laiti.

Sisáibmodutkamat Ohcejoga skuvlaguovddážis.
Sisáibmodutkamat Ohcejoga skuvlaguovddážis.Vesa Toppari / Yle

Lasivilla syynä oireiluun?

Hiljattain tehdyssä kuntotarkastuksessa avattiin muun muassa seinä ja lattia. Lisäksi koulukeskuksessa puretaan lasivillat pois ilmastointikanavien ympäriltä. Tulokset kuntotarkastuksesta valmistuvat jossain vaiheessa kesäkuuta, kertoo rakennustarkastaja Markku Porsanger.

Markku Porsanger lea Ohcejoga gieldda huksendárkkisteaddji.
Rakennustarkastaja Markku Porsangerin ei uskalla luvata, että ensi syksynä koulukeskus olisi valmis oppilaiden paluuseen.Vesa Toppari / Yle

Koulukeskuksen oppilaiden ja henkilökunnan oireilun syyksi kunnan virkamiehet epäilevät lasivillaa ja sen pääsemistä hengitysilmaan.

Kesän aikana koulukeskus ja ilmanvaihtokanavat saavat tehopuhdistuksen.

– Ennen kesää on tarkoitus poistaa kaikki lasivillat ilmastointikanavien ympäriltä. Siivotaan kunnolla koko talo ja puhdistetaan ilmanvaihtokanavat, kertoo Porsanger lähiajan suunnitelmista.

Onko tarkoitus, että koulukeskus on syksyllä siinä kunnossa, että oppilaat voivat käydä täällä koulua?

– Sitä en voi luvata. En tiedä sitä itsekään, vastaa Porsanger.

Ohcejoga oahppit háliidedje studeret olgun otne.
Yhdeksäsluokkalaiset päättivät opiskella tänään ulkona.Vesa Toppari / Yle

Osa halusi opiskella tänään ulkona – Maanantaina koulu jatkuu väistötiloissa

Osa oppilaista pohti aamulla mihin luokkaan menisi. Jotkut valitsivat luokakseen koulun pihan. Sohva kainaloon, ulos ja opettaja opetti muitta mutkitta auringonpaisteessa.

Kunnan virkamiehillä on ollut melkoinen ongelma ratkaistavana. Utsjoelta väistötilojen löytäminen sadalle oli melkoinen yhtälö. Sivistysjohtaja-rehtori ja rakennustarkastaja ovat ajaneet ympäri kylää ja kartoittaneet sopivia tiloja.

– Ei ole helppo löytää Utsjoelta väistötiloja. Olemme luonnostelleet jo suunnitelman, kuinka toimimme ja mitkä luokat mihinkin sijoittuvat. Olemme vuokranneet seurakunnalta seurakuntatalon, jossa on paljon tilaa, kertoo Arola.

Käytettävissä on myös joitain tiloja kunnantalolla. Osa oppilaista jää koulukeskuksen vieressä sijaitsevaan Ailigastaloon.

– Tilanne tulee olemaan haastava niin oppilaille kuin opettajillekin, kun kaikki ovat levällään pitkin kylää, arvioi Arola.

Utsjoen koulutoimi järjestää keskiviikkona 9.5.2018 klo 18 vanhempainillan koulukeskuksessa.

– Tänään illalla tiedotamme tarkemmin vanhemmille miten olemme ratkaisseet tämän asian, ja miten tulemme etenemään, kertoo Arola.