Valvira erikoisesta tapauksesta: Ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomessa luovutetaan väärä vainaja sairaalasta

Tampereen yliopistollinen sairaala luovutti väärän vainajan hautaustoimistolle toukokuun alussa. Vainaja ehdittiin tuhkata ennen kuin virhe paljastui.

Tampereen yliopistollinen sairaala
Tampereen yliopistollisen sairaalan pääsisäänkäynti
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan väärän vainajan luovutus sairaalasta ei ole Suomessa ainutlaatuista, mutta erittäin harvinaista. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti keskiviikkona, että Taysin keskussairaala oli luovuttanut hautaustoimistolle väärän vainajan toukokuun alussa.

Virhe kävi ilmi maanantaina aamupäivällä. Vainaja ehdittiin tuhkata ennen kuin paljastui, että sairaalasta oli noudettu väärä vainaja.

– Suomessa on ennenkin tapahtunut niin, että sairaala on luovuttanut väärän vainajan, sanoo terveydenhuollon valvontaosaston johtaja Tarja Holi Valvirasta.

Holi ei kuitenkaan muista, mikä vainajan kohtalo tällaisessa tapauksessa on ollut, eli onko aiemmin väärä vainaja tullut tuhkatuksi.

Holi sanoo, että vainajien luovutustavasta ei ole olemassa mitään normia tai pykälää. Jokainen yksikkö päättää ja ohjeistaa itse, miten vainajan luovutus tehdään.

– Tietysti itsestään selvää on, että luovutustavan täytyy olla luotettava, ettei tällaista pääse tapahtumaan. Tässä on ilmeisesti tapahtunut niin, että toiminta on pettänyt monessa eri kohdassa, Holi sanoo.

Holi kertoo, että Taysin tekemästä virheestä on tullut ilmoitus aluehallintovirastolle ja Valviralle. Valvontaviranomainen seuraa, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tekee kaikki tarvittavat toimenpiteet virheiden ehkäisemiseksi.

– Tekemättömäksi tapahtunutta ei saa, mutta on estettävä, että tällaista ei koskaan enää tapahtuisi, Holi sanoo.

Kun Valvira saa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin selvityksen asiasta, viranomainen arvioi, pitääkö vainajia säilyttäviä yksiköitä yleensä ottaen ohjeistaa uudelleen.