1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Pahan tulvakevään yllättävä seuraus: Rautavaaralla melotaan nyt metsässä – katso video!

Pohjois-Savossa sijaitsevassa nuoriso- ja matkailukeskuksessa on kehitelty tulvaveden turvin uusia virikkeitä luontomatkailuun.

Rautavaaralla melotaan metsässä
Rautavaaralla melotaan metsässä

Pohjois-Savon Rautavaaralla on otettu ilo irti poikkeuksellisesta tulvatilanteesta. Ylä-Keyritty-järven rannalla sijaitsevalla nuoriso- ja matkailukeskus Metsäkartanolla on järjestetty nimittäin viime päivinä metsämelontaa.

Vedenpinnat ovat olleet erityisesti Keski- ja Itä-Suomessa korkealla lumisen talven jäljiltä. Rautavaaralla tulva on näkynyt siinä, että Ylä-Keyrityn matalat rannat ovat jääneet täysin veden alle. Ilmiö on Metsäkartanon henkilökunnan mukaan harvinainen, mutta ei sentään aivan ainutlaatuinen. Keskuksessa käy nuorisoryhmiä ja luontomatkailijoita, joille tulvatilanne on tarjonnut hiukan erilaista toimintaa.

– Patikointiaika ei ole vielä alkanut, kun metsässä on lunta ja pitkospuut ovat veden vallassa, huomauttaa ohjelmapalveluista vastaava Tanja Liimatainen.

Tämän jutun pääkuvana olevalta videolta voit katsoa, miltä melominen metsässä näyttää. Tunnelmaa voi kuvailla mystiseksi.

Liimataisen mukaan metsässä melominen on oiva tapa saada kiinni melonnan tekniikasta. Puiden keskellä liikuttaessa melaa pitää käsitellä rauhallisesti, toisaalta tuuli ei ota kanoottiin yhtä herkästi kuin järvenselällä.

– Ja kun pohja näkyy, niin kanootin kippaaminen ei pelota niin paljon.

Vedenpinta nousi Ylä-Keyrityn rannoille nopeasti ja todennäköisesti se myös laskee nopeasti. Järvi ei ole vielä vapautunut jäistä, mutta sen odotetaan tapahtuvan päivänä minä hyvänsä.

Pohjois-Savossa ei tiedossa isompia tulvavahinkoja

Alueen suurissa järvissä kuten Kallavedellä tulvahuippua vasta odotellaan, mutta esimerkiksi Ylä-Savossa Kiuruvesi-järven pinta on jo kääntynyt laskuun. Vedenpinta oli korkeimmillaan noin 50 senttiä pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella, mutta silti kaukana ennätyslukemista.

Kallaveden pinnan odotetaan olevan korkeimmillaan toukokuun puolivälin jälkeen ja lisäjuoksutukset Naapuksen ja Konnuksen kanavista jatkuvat. Esimerkiksi Kallaveteen laskeva Pulkonkoski Maaningalla nousi viime viikonloppuna ennätyskorkeuteen.

Tulvavesi on voinut nousta paikoin myös rantojen lähettyvillä oleviin varastoihin, mutta ainakaan Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedossa ei ole laajempia tulvavahinkoja.