Espanja estää maanpaossa olevan Puigdemontin valinnan uudelleen Katalonian johtoon

Katalonian pitäisi löytää aluehallituksen johtaja parin viikon sisällä.

Espanja
puigdemont
Carles Puigdemont oleskelee Berliinissä, mistä Espanja haluaa saada hänet luovutettua.Omer Messinger / EPA-EFE

Espanjan hallitus on pyytänyt perustuslakituomioistuinta peruuttamaan Katalonian alueparlamentin päätöksen, jolla olisi sallittu Carles Puigdemontin valinta jälleen Katalonian aluehallituksen johtoon. Päätös ei ole voimassa sillä aikaa kun perustuslakituomioistuin tutkii sitä.

Puigdemont on parhaillaan Saksassa, missä hän yrittää torjua luovutuksen Espanjaan.

Katalonian alueparlamentti oli aikonut valita Puigdemontin poissaolevana aluejohtajaksi ensi viikon maanantaina. Espanjan hallituksen taktikointi estää nyt sen.

Alueparlamentin täytyy valita uusi aluejohtaja toukokuun 22. päivään mennessä. Jos se ei onnistu, Espanjan suora hallinto Kataloniassa jatkuu.

Pattitilanne vaalien jälkeen

Kataloniassa pidettiin Espanjan keskushallituksen vaatimat aluevaalit viime joulukuussa, mutta niissä alueparlamentin enemmistö pysyi Katalonian itsenäistymistä kannattavilla puolueilla.

Aluejohtajaa ei ole saatu valittua, koska alueparlamentti on asettanut itsenäisyysmielisiä ehdokkaita – jotka ovat olleet joko syytettyinä kapinasta tai maanpaossa. Kummassakaan tapauksessa heitä ei ole voitu valita.

Espanjan hallitus asetti Katalonian suoraan hallintaansa viime lokakuun 27. päivänä, kun Katalonia oli yrittänyt julistautua itsenäiseksi.

Puigdemont pakosalla

Katalonian itsenäisyyshanketta johti tuolloin aluejohtajana toiminut Carles Puigdemont. Kun hanke epäonnistui, hän ja muutama muu itsenäisyysaktivisti lähtivät Espanjan poliisia pakoon Brysseliin.

Puigdemontin kannattajat sanovat hänen olevan luonteva valinta Katalonian johtoon nytkin, koska hänen puolueensa on suurin itsenäisyysmielisten ryhmistä.

Puigdemont kävi puhujamatkalla Suomessa viime kuussa. Hänen ollessaan Suomessa Espanja antoi hänestä eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Saksan poliisi otti Puigdemontin kiinni, kun hän oli autolla matkalla Suomesta Belgiaan.

Lähteet: AFP, AP