Pohjois-Kymen sairaalassa keikkalääkäripula – poikkeustilanne Sairaalanmäellä jatkuu

Pohjois-Kymen sairaalaan on jo pitkään etsitty kahta tai kolmea vakituista lääkäriä, mutta rekrytointi on takunnut.

Kouvola
Opastekyltti Pohjois-Kymen sairaalalla.
Sini Ojanperä / Yle

Pohjois-Kymen sairaala Kouvolassa kärsii keikkalääkäripulasta. Yksi sairaalan vuodeosastoista jouduttiin sulkemaan, koska osastolle ei löydetty tilapäisiä lääkäreitä. Kuntayhtymä Carea tiedotti osaston sulkemisesta tiistaina.

Pohjois-Kymen sairaalaan on jo pitkään etsitty kahta tai kolmea vakituista lääkäriä. Rekrytointi on kuitenkin takunnut, ja vajetta on paikattu keikkalääkäreillä.

Carea arvioi, että tilapäisistä lääkäreistä syntynyt pula johtuu muutoksista lääkärien erikoistumisessa.

– Aiemmin keikkalääkäreitä oli helpommin saatavilla, mutta nyt niitä on yksityistenkin firmojenkin vaikea saada. Tilanne ei koske vain Kouvolaa, sanoo vt. johtajaylilääkäri Mika Huuskonen.

Lääkärivaje ratkennee lähiviikkoina

Carea toivoo, että Pohjois-Kymen sairaalan keikkalääkärivaje ratkeaa lähiviikkoina.

Suljetulla osasto 3:lla on reilut 20 vuodeosastopaikkaa.

– Osastolla on ollut hoidossa kirurgisia potilaita ja esimerkiksi sisätautisia potilaita. Osasto on sekaosasto, sanoo Mika Huuskonen.

Myös osastolla 2 on poikkeustilanne, koska siellä on todettu influenssaa, eikä osastolle oteta epidemian vuoksi uusia potilaita.

Viidestä Pohjois-Kymen sairaalan vuodeosastosta kolmella toiminta jatkuu normaalisti.

Potilaita muihin terveyskeskuksiin

Suljetulta 3-osastolta potilaita siirretään aluksi Pohjois-Kymen sairaalan muihin osastoihin sitä mukaa kuin niistä vapautuu tilaa.

Vuodeosastohoitoa tarvitsevien kouvolalaisten potilaiden jatkohoito voidaan tarvittaessa järjestää myös sairaanhoitopiirin muissa hoitolaitoksissa.

– Potilaat pitää aina hoitaa. Käytämme muita terveyskeskuksia ja esimerkiksi Hoikua Haminassa, sanoo Mika Huuskonen.

Osasto 3 on määrä avata, kun osastolle löydetään lisää lääkäreitä.

Pohjois-Kymen sairaalan tilanteesta on keskusteltu jo aiemmin tänä vuonna. Alkuvuodesta Yle uutisoi, että Kouvolan päättäjät ovat huolissaan Pohjois-Kymen sairaalan hoitoruuhkista. Kaupunki sai alkuvuoden aikana paljon palautetta pitkistä jonoista vastaanotoilla.