Helpotusta haravapaniikkiin – pihan saa kukoistamaan tai vähintäänkin kohenemaan näillä vinkeillä

Kotipihassa kannattaa huhkia toukokuussa. Vaikka kunnianhimo ei riittäisi kasvimaahan, vihreästä ja hyvinvoivasta pihasta on paljon iloa.

puutarhanhoito
Kaksi kottikärryä ja lehtiharava
Minna Aula / Yle

Suomi on pitkä maa. Pohjoisessa sulatellaan vielä lumia, kun etelämmässä voi jo ryhtyä pohtimaan nurmikonleikkuuta. Aurinkoinen toukokuun viikonloppu houkuttaa monet haravanvarteen oli tilanne kumpi tahansa.

Osa pihalla kykkivistä on syntynyt maaginen viherpeukalo kämmenensä jatkeena. Osalta se puuttu. Silloin voi iskeä haravapaniikki. Kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen Savon Martoista kertoo, mihin aloittelijakin kykenee.

Elvytä nurmikko

Nurmikko saattaa näyttää talven jäljiltä ankealta. Siellä täällä häämöttävät harmaat alueet ovat yleensä syntyneet siten, että nurmikolla oleviin epätasaisuuksiin on kertynyt vettä. Talvella vesi jäätyy ja tuhoaa nurmikasvien juuret. Joskus syynä voivat olla myös sienitaudit.

– Ensiavuksi saattaa riittää, että haravoidaan kuollut heinä pois, neuvoo Ikonen.

– Jos kaljut, kuolleet alueet ovat isompia, ne kannattaa rapsuttaa rautaharavalla, lisätä multaa ja heittää laikkuun uutta heinänsiementä.

Paikkauksessa kannattaa muistaa tiivistäminen. Näin simenet saavat hyvän kosketuksen kasvualustaan.

Nurmikko kannattaa muutenkin haravoida keväisin. Jos ruohokenttää pilaavat sammalmättäät, maa ei saa tarpeeksi happea. Silloin nurmikkoa kannattaa ilmata pistelemällä talikolla reikiä maahan. Juuret saavat happea ja maa kuohkeutuu. Sammalta vastaan voi taistella myös kalkitsemalla.

Jos naapurin nurmikko vaikuttaa erityisen vehreältä, sitä on luultavasti lannoitettu keväisin. Nykyään aika monessa kevätlannoitteessa on mukana kalkkia, joten sitä ei välttämättä tarvita erikseen lainkaan.

Vaikka Etelä-Suomessa nurmikko alkaakin kasvaa kevätauringon innoittamana, kannattaa ruohonleikkurin kanssa ehkä vielä odottaa. ja antaa kasvuston vahvistua. Kun nurmikko on noin 10cm pitkä, sitä voi jo leikata.

Kukkivien sipulikasvien pitäisi antaa kukoistaa loppuun asti. Kun niiden lehdet ovat hieman kuivuneet, ravinteet ovat palanneet sipuleihin ja kukat nousevat esiin uudelleen seuraavana keväänä.

pitkäksi kasvanutta ruohoa
AOP

Pelasta perennat

Pihassa kasvavien monivuotisten kasvien eli perennoiden kohdalla toukokuu on niin ikään tärkeää aikaan.

– Kun lumet ovat lähteneet kannattaa kerätä edellisvuoden kuihtuneet varret pois kukkapenkistä, sanoo Tiina Ikonen.

– Liian tarkka ei kannata olla, vaan murentaa varsista eloperäistä lannoitetta kukkien juurelle.

Puutarhan omaa kiertotaloutta kannattaa hyödyntää niin paljon kuin mahdollista.

Jos puutarhasi perennat ovat maatiaislajikkeita, ne pärjäävät vähällä. Jalostetummille lajikkeille kannattaa antaa vaikkapa kanankakkaa. Ajeltu ruoho toimii myös eloperäisenä lannoitteena. Sitä voi heittää perennoitten juurille. Myös useimmat perennat kaipaavat välillä kalkkia. Jos olet epävarma, mitkä perennat kaipaavat kalkkia, kannattaa vilkaista netistä.

– Jos kukkapenkkiin on lisätty multaa kannattaa miettiä lannoitusta uudemman kerran. Lisäravinteita ei tarvita ravinteisen kompostimullan kanssa.

Keväällä voi myös jakaa perennoja ja istuttaa niitä uusiin paikkoihin. Keväisin voi jakaa syksymmällä kukkivia lajeja ja syksyllä keväisin kukoistavia.

Pue puut sukkiksiin

Kun routa on sulanut, on aika paljastaa peitetyt pensaat ottamaan vastaan auringon valoa. Ikivihreät pensaat kannattaa ainakin ensimmäisinä keväinä peittää, jotta ne eivät kuivu liikaa. Kun maa on sulanut, kasvi saa jälleen vettä maaperästä, eikä kuivumisvaaraa enää ole.

Myös hedelmäpuiden runkosuojat kannattaa poistaa toukokuussa.

– Varsinkin muovisten suojien alle menee helposti kosteutta, joka ei ole puiden rungolle hyväksi.

Ikonen antaa jyrsijöiden varalle kikkakolmosen. Rungot kannattaa suojata sukkahousuilla. Tekokuituinen maku ei ole jänisten mieleen. Toinen vaihtoehto ovat verkkosuojat.

Pensaat ja puut voi leikata ennen kuin kasvu on lähtenyt käyntiin. Paljon nestettä vuotavat kirsikat, luumut, vaahterat ja koivut leikataan kuitenkin vasta loppukesästä.

omenapuun runko suojattu muovilla
Yle

Vastusta vielä kesäkukkien kutsua

Puutarhakaupat alkavat houkuttaa kesäkukkien tuoksulla jo hyvissä ajoin toukokuussa. Tiina Ikonen neuvoo kuitenkin malttamaan mielensä.

– Suurin osa kesäkukista ei kestä yöpakkasia.

– Meillä Savon korkeudella on nyrkkisääntö, että 10. kesäkuuta jälkeen on kesäkukkien aika. Jos säät antavat myöten ja etelämmässä on jo lämmintä, voi kukat istuttaa ruukkuihin tietysti aiemminkin.

Kestäviä kukkia ovat narsissien lisäksi orvokit. Ne eivät säikähdä pientä pakkastakaan.

Toukokuussa kannattaa panostaa puutarhan ja kesäkukkaistutusten suunnitteluun. Ikonen suosittelee korvaamaan osan kesäkukista syötävillä kasveilla. Yrit tai vaikkapa herneen versot näyttävät hauskoilta kukkien joukossa ja tuottavat satoakin.

Nainen ostoksilla puutarhamyymälässä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Tee lapiodiagnoosi

Suunnitteleminen on muutenkin puutarhanhoidossa ensiarvoisen tärkeää.

– Jos lähtee puutarhaliikkeeseen ja haalii mitä tahansa sattuu silmää miellyttämään, tulee taatusti huteja, tuumaa Ikonen.

Maaperän laatu kuulostaa aloittelijasta hankalalta selvittää, mutta netistä saa apua tähänkin.

– Netissä neuvotaan, miten voi tehdä yksikertaisen lapiodiagnoosin. Maaperän kerrostumista selviää yllättävän paljon asioita.

Kerrostumista voi päätellä onko maa savista, miten paljon siinä on pieneliöstöä ja kasvien juuria. Jopa siitä, millaisia rikkakasveja maassa kasvaa voi päätellä, millainen maa on kyseessä ja mitkä kasvit siinä viihtyvät.

Hifistelijä mittaa maaperän PH-arvon mittarilla tai liuskoilla. Jos piha on uusi tai on perustamassa hedelmätarhaa tai mansikkamaata, kannattaa ottaa maanäyte ja tutkituttaa sen ominaisuudet.

Ikonen rohkaisee hakeutumaan kursseille ja puutarha-alan tapahtumiin (siirryt toiseen palveluun). Niistä saa neuvoa juuri itseä askarruttaviin ongelmiin.

Pieni vinkki hieman rähjääntyneen pihan kohentamiseen on kanttaaminen. Kukkapenkit kannattaa keväällä joko reunustaa tai kantata lapiolla teräväreunaisiksi. Silloin nurmikko pysyy pois penkistä ja pihan ilme siistiytyy kummasti.

Loppukesän voikin sitten makoilla ja nauttia viheriöivästä puutarhasta. Voihan?

Nurmikkopihan tilalle rehevä luontokeidas –vinkkejä oman pihan suunnitteluun

Puutarhan pelastajat – Miten laitetaan piha kuntoon pienelläkin rahalla?