Analyysi: Eurooppa maksaa viulut, kun Trump sanoutuu irti Iran-sopimuksesta

Trumpin päätös Iran-pakotteiden palauttamisesta iskee myös EU-maiden investointeihin ja kauppaan Iranin kanssa. Yhdysvaltain oma Iran-kauppa on hyvin vähäistä, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Iran
Iranin lentoyhtiö Iran Air otti vastaan ensimmäisen uuden Airbus-matkustajakoneensa tammikuussa 2017.
Iranin kansallinen lentoyhtiö Iran Air otti vastaan ensimmäisen uuden Airbus A321 -matkustajakoneensa Teheranissa tammikuussa 2017. Airbus teki Iran Airin kanssa kaupat yli sadasta koneesta, joista kolme on toimitettu ostajalle.Abedin Taherkenareh / EPA

Bryssel"Tyrmistyttävää" oli erään EU-diplomaatin reaktio Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin eiliseen päätökseen irtautua Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta JCPOA-sopimuksesta.

Trump päätti sanoutua irti sopimuksesta ja palauttaa voimaan ankarat talouspakotteet Irania vastaan. EU ilmoitti pyrkivänsä pitämään silti voimassa sopimuksen, joka on sen mukaan 12 vuoden diplomatian tulos.

EU korostaa, että sopimus on onnistunut pitämään Iranin ydinohjelman kansainvälisessä valvonnassa. Unionilla on kuitenkin pelissä myös paljon isommat taloudelliset intressit kuin Yhdysvalloilla.

Yhdysvaltain kauppavaihto Iranin kanssa oli viime vuonna 201 miljoonaa dollaria, EU:n vastaava luku taas 25 miljardia dollaria. Unionin Iran-kauppa oli siis 125 kertaa suurempaa kuin Yhdysvaltain.

EU:n noin kymmenen miljardin euron tuonti oli käytännössä kokonaan raakaöljyä ja kaasukondensaatteja. Iran puolestaan osti EU-maista enimmäkseen koneita ja kuljetusvälineistöä.

Esimerkiksi eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus ehti toimittaa Iranille kolme suihkumatkustajakonetta ja sen osaomistama ATR-yhtiö kahdeksan potkuriturbiinikonetta. Airbusin tilauskirjassa on 95 matkustajakonetta Iran Air -lentoyhtiölle.

Trumpin päätös palauttaa Yhdysvaltain kauppapakotteet iskee vääjäämättä myös eurooppalaisiin yrityksiin. Trumpin neuvonantaja John Bolton sanoi eilen, että eurooppalaisilla yrityksillä on kuusi kuukautta aikaa lopettaa toimintansa Iranissa, tai ne joutuvat pakotteiden kohteeksi.

EU on sanonut yrittävänsä suojella yritystensä etuja. Mutta on selvää, että pakotteet rokottavat vientiä rankasti. Esimerkiksi Airbusien kauppa pysähtyy, koska niiden osista yli kymmenen prosenttia tulee Yhdysvalloista.

Trumpin päätös osuu Eurooppaan Yhdysvaltoja pahemmin myös öljyn hinnan kautta. Brent-öljyn hinta on noussut neljänneksen viimeisen puolen vuoden aikana, kun markkinoilla on ennakoitu Iran-pakotteiden paluuta. Trumpin ilmoitus nosti hinnan yli 77 dollariin barrelilta.

EU:n viime viikolla laatima kevään talousennuste oletti öljyn hinnan olevan tänä vuonna 67 dollaria ja ensi vuonna 64 dollaria. Ennusteen mukaan öljyn hinnan jatkuva nousu heikentää talouskasvua jo oletuksen mukaisilla hinnoilla.

Korkeampi öljyn hinta osuu myös Yhdysvaltain talouteen, mutta näkyy sen energialaskussa suhteessa vähemmän, sillä Yhdysvaltain nettotuonti on pienempää. Yhdysvalloilla on merkittävää omaa öljyntuotantoa, kun EU-maiden tuotanto on varsin vähäistä. Iranin-kaupan hiipuminen haittaa myös unionin pyrkimyksiä hajauttaa Venäjään nojaavaa energiatuontiaan.

Lisäksi tappio on symbolisesti merkittävä. Iran-sopimus oli harvinainen esimerkki EU:n yhteisen ulkopolitiikan onnistumisesta ja eurooppalaisen pehmeän vallan voimasta. Unioni on yksi sopimuksen allekirjoittajista ja sillä oli tärkeä rooli sopimuksesta käydyissä neuvotteluissa.

Jo ennen Trumpin ilmoitusta Britannia ja joukko muita jäsenmaita yritti saada kokoon kannatusta EU-pakotteille, jotka olisivat kohdistuneet Iranin tukeen Syyrian hallitukselle. Tarkoitus oli osoittaa Trumpille, että EU ei ole naiivi suhteessa Iraniin. Pakotehanke kuitenkin kaatui yksimielisyyden puutteessa.

Nyt unioni yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on. Ensi torstaina jäsenmaiden johtajat keskustelevat Iranista Bulgarian Sofiassa pidettävän huippukokouksen yhteydessä. Seuraavana päivänä energia-asioista vastaava komissaari Miguel Arias Cañete matkustaa Teheraniin neuvottelemaan iranilaisten kanssa.

Sopimuksen kohtalo ei ole kuitenkaan eurooppalaisten käsissä. Iranin vanhoilliset riemuitsivat jo parlamentissa sopimuksen kaatumisesta ja polttivat Yhdysvaltain lipun. Jos heidän kantansa voittaa Iranin sisällä, sopimus voidaan unohtaa ja ydinohjelma käynnistyy uudelleen.

*Lue lisää: * Ydinsopimuksen hylännyt Trump pakottaa Euroopan valitsemaan puolensa

Syttyykö sota, kehittääkö Iran ydinaseen? Neljä kysymystä siitä, mitä seuraa Trumpin päätöksestä vetäytyä ydinsopimuksesta

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus