Seurakuntapoliitikko nosti esiin homovastustajien saamat tuet – sähköposti täyttyi vihaviesteistä

Vihreitä edustava Jaakko Lehtonen kirjoitti Satakunnan Kansaan ja kyseenalaisti Porin seurakuntien jakamat tuet homojen ja naispappien vastustajille.

vihapuhe
Keski-Porin kirkko
Keski-Porin kirkko.Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Keski-Porin seurakuntaneuvoston jäsenen Jaakko Lehtosen (vihr.) Satakunnan Kansaan kirjoittama mielipidekirjoitus (siirryt toiseen palveluun) on avannut portit varsinaiselle vihaviestien vyörylle.

Lehtonen arvosteli kirjoituksessaan Porin seurakuntia, jotka ovat vuodesta toiseen (siirryt toiseen palveluun) jakaneet tukia konservatiivisille lähetysjärjestöille.

Näiden naispappeutta, homoseksuaalisuutta, homoliittoja tai kaikkia näitä vastustavien herätysjärjestöjen tuet ovat jopa nousseet, vaikka muuten seurakunnat joutuvat kiristämään kukkaronnyörejä.

"Saatananpalvoja, helvetti odottaa"

Jaakko Lehtonen kertoo nyt saaneensa mielipidekirjoituksestaan runsaasti erittäin vihamielistä palautetta sähköpostilla ja Facebookissa. Myös puhelin on soinut.

Palautteessa häntä muun muassa haukutaan saatananpalvojaksi, kerrotaan hänen joutuvan helvettiin, toivotaan hänen kuolemaansa ja erottamistaan kirkosta.

Onko tämä jostain taholta organisoitua?

Jaakko Lehtonen

– Samanlainen rummutus tuli myös, kun aiemmin muutama vuosi sitten julkisuudessa [Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)] kommentoin homoasioita kirkossa. Kiinnostaisi tietää joutuvatko muutkin tämmöiseen rummutukseen? Onko tämä jostain taholta organisoitua? Miten ihmisillä on aikaa ja energiaa tämmöiseen? Lehtonen kyselee.

Ylelle Lehtonen sanoo osanneensa odottaa palautetta mutta hämmästyneensä mittakaavasta.

Tuet esillä myös aiemmin

Jaakko Lehtonen ei ole ainoa porilainen kirkkopoliitikko, joka on hämmästellyt seurakuntien jakamia tukia homo- ja naispappeuden vastaisille lähetysjärjestöille kuten Suomen Evankelis-luterilaiselle Kansanlähetykselle ja Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle.

Sosiaalidemokraattinen kirkolliskokousedustaja, entinen maakuntajohtaja Pertti Rajala vaati tukien poistamista joitakin vuosia sitten, mutta seurakuntien päättäjien enemmistö oli eri mieltä. Monessa muussa suomalaiskaupungissa tuet on poistettu konservatiivista opillista linjaa kannattavilta lähetysjärjestöiltä.

Konservatiivisista lähetysjärjestöistä Kansanlähetyksen vuosituki Porin seurakunnilta on tänä vuonna lähes 102 000 euroa, Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen tuki lähes 35 000 euroa ja Kylväjälle lähes 38 000 euroa.

Klo 22:32 korjaus: Korjattu kolmanneksi viimeistä kappaletta. Kyse on siis naispappeutta vastustavista, ei naisvastaisista järjestöistä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus