1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopa Google huolestui: Tuijotat liikaa kännykkääsi

Seuraavassa Android-älypuhelinten järjestelmäversiossa on mukana työkaluja puhelinaddikteille.

älypuhelimet
nuori nainen katsoo puhelintaan
AOP

Google kertoi tiistaina tuovansa Android-käyttöjärjestelmänsä seuraavaan versioon tukun työkaluja ja toiminnallisuuksia, joilla älypuhelinten käyttäjät voivat hallita puhelinaddiktiotaan.

Addiktiosta voi tosiaan puhua – nuoret amerikkalaisnaiset käyttävät tutkimusten mukaan älypuhelinta jopa kymmenen tuntia päivässä.

Hongkongilaistutkijat huomasivat, että puhelimestaan erotetut ihmiset kokevat fyysistä kipua. (siirryt toiseen palveluun) Suomessa asiantuntijat varoittelevat nuorten kroonisesta univajeesta.

Erään tutkimuksen mukaan pelkkä kännykän läsnäolo laskee kognitiivista kapasiteettia (siirryt toiseen palveluun)– on nimittäin kovin vaikeaa keskittyä mihinkään, jos samaan aikaan on vastustettava kiusausta tarttua puhelimeen.

"Muista pitää tauko"

Jatkossa Android-älypuhelimen käyttäjä voi seurata kännykän parissa käyttämäänsä aikaa. Hän voi rajata myös yksittäisten sovellusten käyttöä.

Esimerkiksi puolen tunnin Facebook-surffailun jälkeen sovelluksen kuvake muuttuu harmaaksi ja kertoo näin ajan ylittyneen. Jos käyttäjä asettaa puhelimen näyttö alaspäin pöydälle, laite ei enää piippaile jokaisen someviestin saapuessa.

Tarjolla on pian myös ominaisuuksia, joilla vanhemmat voivat seurata lastensa puhelinten käyttöä.

Googlen omistama Youtube-palvelu puolestaan kehottaa pitämään taukoa, jos videoiden tuijotus käy täysin holtittomaksi.

Yhtiön avausta voi pitää yllättävänä, perustuuhan Googlen liiketoiminta mainontaan. Jos palveluiden käyttömäärä laskee, laskevat myös yhtiön tienistit.

Google vakuuttaa olevansa tosissaan.

– Ihmisten digitaalisen hyvinvoinnin tukeminen on meille tärkeämpää kuin koskaan. Selvityksemme mukaan 70 prosenttia ihmisistä haluaa apua tämän tasapainon löytämisessä, toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi Cnetin (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Seuraavaksi odotetaan, miten iPhone-valmistaja Apple vastaa Googlen avaukseen.

Kuluttajille on tarjolla jo nyt useita Momentin ja Breakfreen kaltaisia ohjelmia, joilla kännykkäriippuvuuttaan voi seurata ja rajoittaa. Jatkossa samoja toiminnallisuuksia löytyy puhelimesta jo ostohetkellä.

Android P -järjestelmä tulee saataville ensi syksynä. Testiversio on jo saatavilla yhtiön omien Pixel-puhelinten lisäksi eräisiin Sonyn, Nokian, Vivon, Xiaomin ja OnePlussan (siirryt toiseen palveluun)laitteisiin.

Lue seuraavaksi