1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun puukotukset 2017

Huonetoverin mukaan Turun puukottaja kertoi tappaneensa aiemminkin

Toinen mies, puukottajan lapsuudenystävä, kertoi uzbekkimiehen aivopesseen puukottajan Isis-ideologiaan.

Turun puukotukset 2017
Toimittajat seuraavat Turun elokuisen puukkoiskun käsittelyä videonäytöiltä Turun oikeustalolla 17. huhtikuuta.
Roni Lehti / Lehtikuva

Turun puukottaja sanoi tappaneensa jonkun myös Marokossa tai Sveitsissä, kertoi Turun puukottajan huonetoverina Pansion vastaanottokeskuksessa ollut mies oikeudessa keskiviikkona.

– En muista missä, mutta hän oli pahoillaan siitä ... Sen jälkeen huomasin, että hän lähestyi Turussa ihmisiä, joilla on tekemistä näiden (Isisiin liittyvien) asioiden kanssa, todistajana kuultu mies kertoi.

Oikeudenkäynnissä kuultiin myös puukottaja Abderrahman Bouananen lapsuudenystävän kertomus Bouananen radikalisoitumisesta. Se vahvisti Bouananen itse aiemmin kertomaa etsintäkuulutetun uzbekkimiehen roolista.

Bouanane on kertonut poliisille, että hänen etsintäkuulutettu ikätoverinsa oli puhunut hänen kanssaan Isisistä ja neuvonut, mistä Isis-propagandaa löytyy. Kertomansa mukaan Bouanane myös oikeutti teon itselleen nojaten uzbekkimiehen virheelliseen kertomaan Suomen roolista Syyrian sodassa.

Uutta kuulustelumateriaalia julki

Lapsuudenystävää ei päästy kuulemaan henkilökohtaisesti, sillä hän on tiettävästi poistunut maasta. Sen sijaan oikeudenistunnossa käytiin läpi miehen aiemmin salattuja poliisikuulustelujen osia. Puukottaja ja lapsuudenystävä olivat tämän omien sanojen mukaan tutustuneet Marokossa 15-vuotiaina ja olleet siitä saakka ystäviä.

Mies oli kuulustelujensa mukaan nähnyt, että Bouanane tapasi uzbekkimiestä moskeijassa. Hän kertoi, että Bouanane alkoi katsoa Isis-videoita ja alkoi vakuuttua siitä, että Isis on oikeassa sen jälkeen kun oli tavannut uzbekkimiestä.

Lapsuudenystävä kertoi, että uzbekkimies olisi mahdollisesti "aivopessyt" Bouananen.

– Tämä ei ole arvaus, olen varma sataprosenttisesti, koska hän on ollut minun kaveri, ystäväni lapsuudesta lähtien.

"Hänellä ei ollut kaikki kotona"

Loppuvuodesta 2016 Bouananeen tutustunut Bouananen huonetoveri kertoi, että tämän käytös oli alkuvaiheessa normaalia.

– Oli kunnioitettava suhde, hän kunnioitti minua. Hän laittoi valot pois kello kymmenen illalla, kun tarvitsin unta. Hän kävi koulua. Välillä hän kuunteli nykypäivän musiikkia, mies kertoi.

Radikalisoituminen ilmeni huonetoverin mukaan omituisena käytöksenä kesällä kuukausi puolitoista ennen iskua.

– Abderrahman käyttäytyi vähän hullusti ... Hän kävi moskeijassa rukoilemassa, mutta sitten jättikin rukoukset tekemättä. Hänellä ei ollut kaikki kotona.

Bouanane yritti miehen mukaan myös vakuuttaa ystäviään siitä, että Isis on oikeassa, koska oli itse varmistunut siitä.

Käsittely jatkuu maanantaina Ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäen kuulemisella. Hän on jo aiemmin analysoinut Bouananen kirjoituksia, manifestia ja niiden liittymäkohtia Isisiin poliisille. Oikeudessa käydään tuolloin myös läpi Bouananen mielentilatutkimus suljetuin ovin.

Jutun loppupuheenvuorot pidetään tiistaina.

Lue seuraavaksi