Herätys: Suomalaiset innostuneita lahjoittamaan hiuksensa, Israel ja Iran ottavat yhteen Syyriassa, lämmin ja aurinkoinen helatorstai

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hiukset.
Johanna Talasterä / Yle

Lahjoittaisitko sinä hiuksesi hyväntekeväisyyteen?

Suomalaiset ovat innostuneet lahjoittamaan hiuksiaan hyväntekeväisyyteen. Syksyllä käynnistetyn kampanjan aikana moni on luopunut pitkästä letistään, mutta joutuu harmittelemaan, etteivät hiukset päädy peruukeiksi kotimaahan. Yli sata kiloa hiuksia on lähetetty Englantiin, jossa niistä tehdään peruukkeja muun muassa syöpäsairaille lapsille.

Arkkipiispa: Kollektiivinen suru sisällissodasta elää yhä

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan Suomi kantaa yhä kollektiivista surua sisällissodasta. Helatorstaina Lahdessa 1918-muistojuhlassa puhuvan arkkipiispan mukaan sisällissodan kokemukset ja traumat ovat kulkeneet sukupolvien mukana kokemusmuistissa. Mäkinen muistuttaa, että kaikkein raskaimmista asioista ei ole muuta kieltä kuin hiljaisuus ja sellaiseenkin muistamiseen pitää olla oikeus. Ja siksi Lahden juhlan kaltaisia yhteisiä tilaisuuksia tarvitaan.

Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Leijonien voittoputki katkesi – näin Suomi taipui Tanskalle

Jääkiekon MM-turnauksessa nähtiin shokkikäänne keskiviikkoiltana, kun Tanska löi Leijonat 3–2. Tästä jutusta voit katsoa, kuinka Suomi taipui Tanskalle hetki hetkeltä. Leijonilla on mennyt tähän asti MM-kisoissa lujaa, mutta nyt kotiyleisönsä hurraama Tanska vei voiton tehotonta Suomea vastaan. Päävalmentaja Lauri Marjamäen mielestä nuori joukkue sai tärkeää oppia Tanska-ottelusta.

Saku Mäenalanen Suomi - Tanska jääkiekko-ottelussa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Israel ja Iran ottivat yhteen Syyriassa – suurin ilmahyökkäys vuosikymmeniin

Israelin asevoimien ja Syyriassa toimivien iranilaisjoukkojen välille puhkesi yöllä suuri yhteenotto. Kahakka alkoi, kun Iranin joukot ampuivat noin 20 rakettia Israelin asemiin Golanin kukkuloilla. Israelin ilmavoimat aloittivat vastaiskun, jota on kuvattu Israelin suurimmaksi iskuksi Syyriaan sitten Jom Kippur -sodan päättymisen vuonna 1973.

Syyrian ilmapuolustuksen ohjus öisellä taivaalla.
Syyrian ilmatorjuntaohjus kuvattuna Damaskoksen yllä.Yossef Badawi / EPA

Lämmin ja aurinkoinen helatorstai

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu suuressa osassa maata. Vaikka yöllä saattoi olla hieman pakkasta idässä, nousee lämpötila aamulla jälleen nopeasti. Päivällä lämpimintä on lännessä. Päivän ylin lämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan 23 asteen hujakoilla. Aurinkoinen poutasää siis jatkuu, ja lämpötilat nousevat päivältä viikonloppua kohden.

Torstain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.