1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hakkuut

Metsäteollisuus professoreiden ilmastohuolista: Selvää on, ettei puuta voi korjata yhtä paljon kuin sitä kasvaa

Metsäteollisuuden etujärjestö pitää hyvänä, että puusta ja sen riittävyydestä keskustellaan. Ilmastopaneelin päästöhuolista järjestö toteaa, etteivät kaikki suunnitellut sellutehtaat luultavasti toteudu.

hakkuut
Tukkirekan purkua Kontiotuotteen sahalla 14.4.2016.
Erno Serkosalmi / Yle

Ilmastopaneelin professorijäsenet lukivat ankarat madonluvut Suomen sellubuumin seurauksista Ylen haastattelussa keskiviikkona. Hakkuut voivat vaikuttaa kielteisesti niin luontoon kuin Suomen talouteenkin.

Metsäteollisuus ry:n energia- ja ilmastopäällikkö Ahti Fagerblom on samaa mieltä yleisellä tasolla siitä, että yhteenlaskettuna ilmoitetuissa suunnitelmissa on suuria hakkuiden määriä, mutta ei halua ottaa kantaa tarkemmin paneelin oletuksiin.

– On hyvin vaikea ennakoida, kuinka paljon puuta tulevaisuudessa käytetään ja kuinka paljon metsät kasvavat. Selvää on, ettei puuta voi korjata yhtä paljon kuin sitä kasvaa, Fagerblom sanoo.

Hän muistuttaa, etteivät sellutehtaiden suunnitelmat firmojen pöytälaatikoissa käytä vielä yhtään puuta. Ja puuta käytetään myös moneen muuhun tarkoitukseen kuin sellun tekemiseen.

– Emme voi tietää mitkä suunnitelmat toteutuvat tai miten nykyisten laitosten puunkäyttö kehittyy. Kullakin yrityksellä on omat suunnitelmansa, Fagerblom huomauttaa.

Puuta myös tuodaan ja viedään eli muuttujia on paljon. Puunkäyttö määräytyy muun muassa tuotteiden kysynnän mukaan. Energiapuun käyttöön vaikuttaa esimerkiksi se, ovatko talvet kylmiä vai lämpimiä. Puuston kasvuun taas vaikuttavat kasvukauden olosuhteet.

– Mitä näissä muuttujissa tapahtuu vuosina 2021–2030, sitä emme tiedä. Käsityksemme on, että metsävarat jatkavat kasvuaan eivätkä ole jatkossakaan todellinen päästökohde.

Fagerblom uskoo, että yhteiskunta on myös tulevaisuudessa taloudellisesti saamapuolella, kun puuta jalostetaan.

– Jos EU:n laskentasäännöt tulkitsevat metsät päästöiksi, niin se olisi huono asia Suomelle. Laskenta ei vastaisi todellisuutta.

Lue myös:

Professorit varoittavat: Veronmaksaja voi joutua sellutehdasbuumin maksajaksi – Suomi ei voi hakata metsiä näin paljon

Lue seuraavaksi