1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Irlanti

Google estää Irlannissa aborttiin liittyvät mainokset – somejätit yrittävät pitää näppinsä erossa kansanäänestyksestä

Irlantilaiset äänestävät aborttilaista toukokuun lopussa.

Irlanti
Irlannin aborttilain vastustajia Belgiassa.
Irlannin aborttilain vastustajia Belgiassa.Stephanie Lecocq / EPA

Hakukoneyhtiö Google estää Irlannissa torstaista alkaen kaiken mainonnan, joka koskee kansanäänestystä abortista. Yhtiön mukaan kiellolla se yrittää olla vaikuttamatta äänestäjien päätöksiin asiassa.

Päivää ennen tiistaina yhteisöpalvelu Facebook kielsi Irlannin ulkopuolelta tulevat mainokset, joilla yritetään vaikuttaa äänestäjiin. Facebookin päätös oli takaisku yhdysvaltalaisille aborttia vastustaville järjestöille, jotka ovat ostaneet mainostilaa Facebookiin.

Googlen kielto on laajempi ja se koskee kaikkea mainontaa liittyen äänestykseen myös sen omistamassa videopalvelu YouTubessa.

Yhtiöiden asettamat kiellot ovat voimassa äänestyspäivään asti.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Irlannin laki estää ulkomaisia ryhmiä rahoittamasta poliittisia kampanjoita maassa. Kielto ei ole yltänyt sosiaaliseen mediaan tai hakukoneisiin.

Sosiaalisen median jättien päätösten arvioidaan olevan seurausta Cambridge Analyticaa koskeneesta kohusta, jossa yhtiön epäillään käyttäneen saamiaan tietojaan mahdollisten äänestäjien profiloimiseen Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan tarpeisiin 2016.

Facebook sekä Google yrittävät tehdä toiminnastaan läpinäkyvämpää ennen Yhdysvaltojen syksyn vaaleja.

Abortin vastustajia Belfastissa Pohjois-Irlannissa.
Abortin vastustajia Belfastissa Pohjois-Irlannissa.Paul McErlane / EPA

Irlannissa on määrä pitää äänestys aborttilaista 25. toukokuuta. Äänestys on ensimmäinen kerta 35 vuoteen, kun irlantilaiset äänestävät aborttilain säilyttämisestä tai viemisestä parlamenttiin.

Äänestyksen alla useat kuuluisat irlantilaisnäyttelijät (siirryt toiseen palveluun) ovat yrittäneet vaikuttaa äänestäjiin, että aborttilakia tarkasteltaisiin uudelleen.

Suurelta osin katolisessa Irlannissa on yksi Euroopan tiukimpia aborttilakeja. Nainen saa tehdä raskauden keskeytyksen vain jos hänen henkensä on vaarassa. Useat tuhannet irlantilaisnaiset matkustavatkin joka vuosi Britanniaan tekemään abortin.

Lue myös:

USA:ssa lähes joka toinen raskaus on vahinkoUSA:ssa lähes joka toinen raskaus on vahinko

Jos Afrikan naiset saisivat päättää, lapsia syntyisi vähemmän – Opettajan mielestä 14-vuotias tyttö saisi olla jo naimisissa

Irlantilaiset pääsevät äänestämään aborttioikeudesta toukokuussa

Tabu abortista murtumassa Argentiinassa – Aktivistit ajavat lakimuutosta ja neuvovat naisia laittomissa raskaudenkeskeytyksissä

Liki 20 000 suomalaisen tiedot saattoivat päätyä luvatta Cambridge Analyticalle

Luulitko olevasi turvassa urkinnalta Facebookin asetuksia säätämällä? Tarkista myös puhelimen asetukset ja muut sovellukset

Facebook: Käyttäjätietoja luovutettiin Cambridge Analyticalle aiemmin tiedettyä enemmän – jopa 87 miljoonan tiedot

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi