Kenian kuivuus vaihtui tulviin – murtunut pato hukutti alleen satoja taloja

YK varoittaa tautivaarasta, kun tulvavedet vellovat kaupungeissa.

Kenia
Tulvivan Tanajoen varrella asuvia kyläläisiä evakuoidaan Keniassa
Tulvivan Tanajoen varrella asuvia kyläläisiä evakuoitiin Keniassa huhtikuussa.Andrew Kasuku / AFP

Itäistä Afrikkaa on vaivannut poikkeuksellinen kuivuus usean vuoden ajan. Maaliskuussa sää muuttui päinvastaiseksi ja rankat sateet ovat nostaneet vedet kaupunkien kaduille.

Keniassa monet tekojärvet ovat äkkiä täyttyneet vedestä. Maan länsiosassa, Solain pikkukaupungissa murtui myöhään keskiviikkoiltana Patel-nimellä tunnettu pato.

Ainakin 32 ihmistä on menettänyt turmassa henkensä ja satojen perheiden asunnot ovat jääneet tulvan alle. Vesi- ja mutamassa levisi kahden kilometrin laajuudelle, kertovat paikalliset viranomaiset kenialaiselle Nation-lehdelle (siirryt toiseen palveluun). 40 ihmistä on pelastettu mudan keskeltä.

Kenian kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Padon omistaa varakas maanviljelijä Mansukul Patel. Nakurun maakunnan kuvernööri aikoo selvittää, oliko Patelilla padoilleen asiaankuuluvat luvat. Patel omistaa seudulla kaksi muutakin patoa.

Paikalliset asukkaat ovat olleet huolissaan, sillä Patelin padot ovat ylängöllä. Jos ne pettävät, vedet valuvat alavampaan maastoon, missä on paljon maatiloja.

Kevään aikana 80 ihmistä on kuollut keniassa ja 244 000 joutunut pakenemaan tulvavesiä, kertoi YK:n avustustoimisto viime viikolla.

Vielä helmikuussa Kenian viranomaiset ja kansainväliset avustusjärjestöt pyysivät avustuksia kuivuuden aiheuttamiin ongelmiin. Nyt ongelmaksi ovat muodostuneet tulvavedet ja niiden mukana mahdollisesti kulkeutuvat taudit.

Pääkaupungissa Nairobissa vallitsi kuivuuden aikaan ankara pula vedestä. Vaikka vettä on nyt satanut, Nairobin asukkaat valittavat, etteivät he vieläkään saa riittävästi vesijohtovettä, kertoo Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters