1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ebola

Ebola leviää jälleen Kongossa: WHO lähetti asiantuntijaryhmän epidemia-alueelle

Viranomaiset ovat huolestuneita siitä, että virus on päässyt leviämään useiden kuukausien ajan.

Ebolan vastaiset varotoimet olivat tarpeen kaksi vuotta sitten, kun kymmeniä tuhansia sairastui useissa maissa. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Kongon demokraattisessa tasavallassa viranomaiset ovat huolestuneet maassa leviävästä ebolasta. Maan terveysministeriön mukaan tauti on tappanut jo ainakin 17 ihmistä. Ebola-epidemia on vahvistettu maan luoteisosassa.

Viranomaisten mukaan ensimmäiset tartunnat tapahtuivat jo vuodenvaihteessa. Heidän mukaansa onkin huolestuttavaa, että virus on päässyt leviämään noin kauan.

Maailman terveysjärjestö WHO on nyt lähettänyt alueelle asiantuntijaryhmän, jonka tarkoituksena on jäljittää tartunnan mahdollisesti saaneet sekä selvittää taudin alkuperä. Epidemia on todettu Bikoron kaupungin ympäristössä lähellä Kongojokea.

Kyseessä on yhdeksäs kerta, kun ebola-epidemia on todettu Kongon demokraattisessa tasavallassa sen jälkeen kun tauti ensi kerran löydettiin Ebolajoen itäpuolelta 1970-luvulla.

Verenvuotokuume ebola tunnetaan parhaiten siitä, että sen uhrit kärsivät voimakkaasta sisäisestä ja ulkoisesta verenvuodosta. Aluksi oireet ovat epämääräisiä: kuumetta, lihaskipua, ripulia ja pahoinvointia. Valtaosa sairastuneista kuolee.

Kaksi vuotta sitten päättynyt valtava ebola-epidemia tappoi yli 11 300 ihmistä etupäässä Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Tartunnan sai lähes 30 000 ihmistä.

Nigeria on sanonut aloittavansa terveystarkastukset lentokentillään Kongon epidemian vuoksi. 2014 kahdeksan ihmistä kuoli ebolaan Nigeriassa sen jälkeen kun Liberiasta saapunut lentomatkustaja sai sairauskohtauksen Lagosin lentokentällä. Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio yli 180 miljoonalla asukkaallaan.