1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

104-vuotias tutkija teki avustetun itsemurhan Sveitsissä – "Olisin halunnut tehdä vielä paljon, mutta nyt on liian myöhäistä"

Elämänsä päättänyt David Goodall ei ollut kuolemansairas mutta oli kokenut elämänlaatunsa laskeneen viimeisen vuoden aikana.

eutanasia
David Goodall
Australialainen biologi David Godall teki avustetun itsemurhan Sveitsin Baselissa. Hän oli kampanjoinut avustetun itsemurhaoikeuden puolesta.

Australialainen 104-vuotias biologi David Goodall on päättänyt elämänsä torstaina Sveitsissä. Itsemurhassa avustamisessa mukana ollut Exit-järjestö kertoi, että Goodall oli kuollut rauhallisesti pistettyään suoneensa tappavan annoksen rauhoittavaa barbituraattilääkettä.

Tunnettu tutkija Goodall ei ollut kuolemansairas. Hän oli kuitenkin kertonut elämänlaatunsa laskeneen huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Goodall oli menettänyt liikunta- ja näkökykyään.

– En enää halua jatkaa elämää. Olen onnellinen, että voin huomenna päättää sen, Goodall sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa Baselissa.

Oli kampanjoinut itsemurha-avun puolesta

David Goodall oli matkustanut Sveitsiin, jossa itsemurhan avustaminen laillistettiin jo 1940-luvulla. Australia ei salli itsemurhan avustamista tai eutanasiaa.

Goodall oli kampanjoinut avustetun itsemurhan puolesta ja toivonut, että hänen ratkaisunsa saama huomio kannustaisi lainsäädännön muuttamiseen Australiassa ja muualla.

David Goodall pyörätuolissa.
David Goodallin liikuntakyky ja näkö olivat heikentyneet viimeisen elinvuoden aikana.Georgios Kefalas / EPA

– Jokaisen tulisi olla vapaa valita kuolema, kun on oikea aika, Goodall sanoi keskiviikkona.

Australiassa Victorian osavaltio salli ensi vuodesta alkaen itsemurhan avustamisen kuolemansairaille. Suomessa itsemurhan avustamista ei ole kriminalisoitu, kertoo Lääkäriliitto. (siirryt toiseen palveluun)

Suomessa eduskunta hylkäsi viime viikolla kansalaisaloitteen eutanasiasta. Eduskunta kuitenkin edellytti samalla hallitusta selvityttämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa ja kuolinavun mahdollista roolia.

Sadat matkustavat Sveitsiin päättämään elämänsä

Sveitsissä on mahdollista saada apua omaan kuolemaansa harkinta-ajan jälkeen, jos on mieleltään terve. Sadat ulkomaalaistet matkustavat vuosittain Sveitsiin, jossa paikalliset yhdistykset avustavat heitä toteuttamaan itsemurhansa.

Goodall kertoi keskiviikkona, ettei ollut täysin tyytyväinen pitkään elämäänsä.

– Olisin halunnut tehdä vielä paljon, mutta nyt on liian myöhäistä. Tyydyn siihen, että ne jäävät tekemättä, Goodall sanoi.

Lue myös:

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen eutanasian sallimisesta – Hallitukselta edellytetään jatkovalmistelua

Yksimielinen valiokunta vaatii eutanasiasta lisävalmistelua – Krista Kiuru: Kansalaisaloite ei ollut turha

Korjattu 10.5. klo 20. : Suomessa itsemurhan avustamista ei ole kielletty. Selkeytetty lisäksi sanamuotoja itsemurhan avustamisesta sekä itsemurhaa avustavien järjestöjen sekä Exit-järjestön roolia.

Lähteet: AP, AFP Reuters

Lue seuraavaksi