Hyppää sisältöön

Maailman syvimmälle sukeltanut muovipussi – muoviroska on saavuttanut syvänmeren pohjan

Japanilaistutkijoiden löytämä muovipussi on maannut lähes 11 kilometrin syvyydessä Mariaanien haudassa yli 20 vuotta. Syvänmeren muoviroskasta 90 prosenttia on peräisin kertakäyttöesineistä.

Mereen joutuneet muoviroskat vajoavat myös kaikkein syvimpiin kolkkiin. Kuva: Mike Nelson / AOP

Muoviroska on päätynyt valtamerien kaikkein syvimpään pohjaan. Japanilaiset tutkijat ovat havainneet lähes 11 kilometrin syvyydessä olleen muovipussin ja muuta muoviroskaa. Löydöstä uutisoi esimerkiksi The Telegraph -sanomalehti torstaina. (siirryt toiseen palveluun)

Japan Agency for Marine-Earth Science and Techologyn tutkijat kävivät läpi vuosikymmenten aikana otettua kuva- ja videomateriaalia valtamerien syvyyksistä. Muovipussi oli kuvassa, joka oli otettu vuonna 1998 Mariaanien haudasta, maailman syvimmästä paikasta. Pussi on siis ollut syvänmeren pohjassa ainakin 20 vuotta.

Japanilaistutkijat ovat koonneet tietokannan (siirryt toiseen palveluun), jossa on matariaalia yli 5 000:lta sukellukselta sitten vuoden 1983. Sukelluksia on tehty Mariaanien haudan lisäksi muista hautavajoamista sekä eri puolilta valtamerien pohjaa.

Tietokannasta selviää, että syvänmeren pohjassa on muovijätettä lähes kaikkialla. Materiaalien perusteella syvyyksistä löytyi yli 3 400 muovin kappaletta.

Kolmannes jätteestä oli mikromuovia eli alle viisimillisiä kappaleita. 89 prosenttia niistä oli peräisin kertakäyttöön tarkoitetuista esineistä. Yli 6 000 metrin syvyydessä mikromuovia oli yli puolet muovista ja niistäkin 92 prosenttia oli peräisin kertakäyttöesineistä.

Valtaosa meren muovijätteestä on peräisin kertakäyttötuotteista. Kuva: AOP

Syvyyksistä löytyi myös muuta jätettä: metallia, kumia, kalastusvälineitä, lasia sekä muita ihmisten valmistamia esineitä.

Mariaanien hauta sijaitsee Tyynellämerellä Filippiineistä itään, Japanista etelään ja Papua-Uudesta-Guineasta pohjoiseen. Hauta on runsaan 2 500 kilometrin mittainen ja 70 kilometrin levyinen. Syvyydeltään se ylittää maailman korkeimman vuoren Mount Everestin korkeuden puolellatoista kilometrillä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tutkimuksesta ensimmäisenä Suomessa uutisoi Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

.
.