Kittilän syytetyt kuntapäättäjät pidätettäneen luottamustoimistaan viimeistään kesäkuun alussa

Kittilässä syytteisiin asetettujen kuntapäättäjien kuuleminen päättyy 23. toukokuuta, ja ministeriö aikoo toimia mahdollisimman pian sen jälkeen.

Kittilä
Kittilän kunnantalo
Kittilän kunnantaloJyri Tynkkynen / Yle

KittiläValtiovarainministeriö aikoo toimia nopeasti saadakseen Kittilän syytetyt kuntapäättäjät pois luottamustoimistaan. Syytteitä saaneilla luottamushenkilöillä on vielä pari viikkoa aikaa antaa lausunto asiasta, sillä syytettyjen kuuleminen päättyy 23.5.

Kuulemiskierroksen valmistuttua ministeriö pidättää heidät luottamustoimistaan oikeudenkäyntien ajaksi, sanoo hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

– Sen [kuulemiskierroksen] jälkeen etenemisaikataulu on nopea, mutta riippuvainen paljon siitä, millaisia vastineita saamme. Viimeistään kesäkuun alussa on kyllä tavoitteemme [saada asia päätökseen].

Jo Kittilän kunnan hallintosotkuja alkuvuonna tutkinut selvitysryhmä esitti, että virkarikoksista syytetyt luottamusmiehet pidätetään heti luottamustoimistaan siihen asti, kunnes rikossyytteet on käsitelty oikeudessa.

Tähän asti Kittilän kunnanvaltuusto on kieltäytynyt tekemästä tällaista päätöstä, vaikka sitä ovat vaatineet myös monet oikeusoppineet, esimerkiksi virkarikoksiin erikoistunut emeritusprofessori Pekka Viljanen sekä Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää (siirryt toiseen palveluun).

"Emme halua julistaa ketään syylliseksi"

Kittiläläiset ovat perustelleet vastahankaisuuttaan muun muassa sillä, että he eivät halua julistaa ketään syylliseksi. Luottamustoimesta pidättäminen ei kuitenkaan ota mitään kantaa henkilöiden mahdolliseen syyllisyyteen.

Sen tarkoituksena on varmistua siitä, että kuntalaiset voivat luottaa päätöksentekoon – eli että ei synny edes epäilystä siitä, että päätöksentekijät ajattelisivat enemmän omaa etuaan kuin kunnan ja veronmaksajien etua.

Eivätkä Kittilän hallintosotkut lopu tähän. Ylen saamien tietojen mukaan poliisi tutkii rikoksesta epäiltyinä mm. useita sellaisia valtuutettuja, jotka eivät ole saaneet tähän asti vielä mitään syytteitä.

Lue myös

Suomen Kuvalehti: ”Vain pieniä muotovirheitä”? – Niistä Kittilässä ei ole koskaan ollut kyse (siirryt toiseen palveluun)

Kittilän kunnanhallitus: Syytteessä olevat luottamushenkilöt voivat jatkaa toimissaan

Valtion mitta tuli täyteen: Kittilän päättäjien hyllyttämistä aletaan valmistella