1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malesia

Uudet tuulet puhaltavat Malesiassa – kuningas on luvannut armahtaa oppositiojohtajan

Anwar on ollut oppositioliikkeen näkyvin, äänekkäin ja suosituin symboli.

Anwar Ibrahim Kuva: Fazry Ismail / EPA

Malesian kuningas on suostunut armahtamaan oppositiojohtaja Anwar Ibrahimin. Asiasta kertoo Malesian uusi pääministeri Mahathir Mohamad, joka lupasi vaalikampanjassaan järjestää Anwarille armahduksen.

Mahathirin ja Anwarin keskinäinen poliittinen kamppailu on leimannut Malesian politiikkaan parin vuosikymmenen ajan. Entiset kilpakumppanit liittoutuivat kaataakseen pitkäaikaisen pääministeri Najib Razakin, joka on ryvettynyt korruptioskandaalissa.

Mikäli kuningas toteuttaa lupauksensa armahtaa Anwar, tämä voi alkaa osallistua politiikkaa saman tien. Mikäli häntä ei armahdeta, hän joutuu olemaan syrjässä politiikasta viisi vuotta. Anwarin vankilatuomio päättyy joka tapauksessa kesäkuussa.

Anwar tuomittiin ensimmäisen kerran vankeuteen vuonna 1998 homoseksuaalisuudesta ja korruptiosta. Toisen kerran hänet tuomittiin vuonna 2015, silloinkin homoseksuaalisuudesta. Anwar on kiistänyt miessuhteet, ja tuomiota on arvosteltu poliittisesti motivoituneeksi.

92-vuotias Mahathir Mohamad vannoi virkavalansa eilen torstaina. Mathathirin Pakatan Harapan -puolue voitti yhdessä liittolaisensa kanssa 115 paikkaa parlamentin 222 paikasta.

Entinen hallituskoalitio Barisan National sai vaaleissa 79 paikkaa. Se oli ollut vallassa siitä lähtien, kun Malesia vuonna 1957 itsenäistyi Britanniasta.

Lue myös:

Malesiassa vaaliyllätys – voiton vei yli 90-vuotias oppositiojohtaja