1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Torniossa varaudutaan pahimpaan tulvaan 50 vuoteen – Tulvavallia korotetaan kiireellä

Mittaushistorian suurin tulva koettiin vuonna 1968.

Tornionjoki perjantaina 11. toukokuuta. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Vedenpinnat ovat voimakkaassa nousussa ympäri Lappia. Pahiten tulvii Tornionjoki, missä varaudutaan pahimpaan tulvaan 50 vuoteen. Mittaushistorian suurin tulva koettiin vuonna 1968. Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoen mukaan tämän vuoden tulva lähentelee samoja lukemia. Tulvavesiä on mitattu Karungissa vuodesta 1911 lähtien.

Erityisesti Tornion kohdalla ollaan ongelmissa.

– Siellä on jouduttu tekemään jo töitä ja suunnitelmia, miten tulvavahinkoja voidaan vähentää, Alaraudanjoki kertoo.

Suomen ja Ruotsin välissä oleva tulvapenger suojaa kaupunginlahden sekä sen ympärillä olevat rakennukset kuten Rajalla-kauppakeskuksen. Ennusteiden mukaan tulvapenger ylittyy 19.-20. toukokuuta.

Tornio ja Haaparanta ovat yhdessä alkaneet toimiin ja padon alimpia korkeuksia ollaan korottamassa. Alaraudanjoen tietojen mukaan Torniossa on kokoustettu yrittäjien kanssa, varattu materiaalia ja tehty mittauksia.

– Tänä päivänä merkitään matalimmat alueet ja niiden täyttäminen keinolla millä hyvänsä käynnistetään välittömästi.

Vesisateet pahentaisivat tilannetta

Pohjois-Lapissa Ivalossa tulva on hieman keskimääräistä isompi, muttei ylitä penkereitä. Myös Rovaniemelle odotetaan vähän tavanomaista suurempaa tulvaa, mutta ennätyslukemiin tuskin Rovaniemelläkään päästään. Myöskään Kittilään ei ennusteta jättitulvaa.

Vesisateet voivat kuitenkin nostaa veden korkeuksia entisestään. Alaraudanjoki arvelee, että viikon kestävän lämpimän jakson aikana lumista jäljellä oleva kolmannes sulaa. Sen jälkeen ilman pitäisi jäähtyä.

– Toivotaan että jos sateita tulee, ne ovat kuitenkin vähäisiä.

11.5.2018 kello 11:55 Juttuun lisätty maininta tulvavesien mittauksesta Karungissa vuodesta 1911 lähtien.

11.5.2018 kello 12:37 Jutun otsikkoa muutettu ja leipätekstiä täydennetty. Kyseessä pahin tulva 50 vuoteen, ei 100 vuoteen kuten aiemmin kerrottiin.