Mittayksiköt menivät pieleen: yhdistys tilasi USA:sta ison Suomen lipun, mutta saikin kerrostalon korkuisen lipun – katso video jättiläislipusta

Yhdistyksen tilaamasta lipusta tuli sattumalta Suomen suurin. Kokoa sillä on 188 neliömetriä.

Suomen lippu
Suomen lippu taivaalla
Katso videolta, kun lappeenrantaisen Skydive Karjala -laskuvarjoyhdistyksen puheenjohtaja Olli-Pekka Luomajoki laskeutuu 17 metriä leveän Suomen lipun kanssa Lappeenrannan lentokentälle.

Lappeenrannan lentokentän 100-vuotisjuhlan yleisövieraat saivat ihmettelyn aihetta tällä viikolla, kun laskuvarjohyppääjä tuli taivaalta mukanaan suuri Suomen lippu.

– Kyllä se tiettävästi on maailman suurin Suomen lippu, kertoo lipun kanssa hypännyt laskuvarjoyhdistys Skydive Karjalan puheenjohtaja Olli-Pekka Luomajoki.

Lappeenrannan taivaalla nähdyllä lipulla on leveyttä noin 17 metriä, korkeutta 11 metriä ja pinta-alaa 188 neliömetriä. Korkeus vastaa siis kolmikerroksisen talon korkeutta ja pinta-alaltaan se on isompi kuin tavallinen omakotitalo.

Tällaisen lipun kanssa ei alas ihan noin vain tullakaan. Laskeutuminen on haastavaa ja vaatii taitoa, koska lippu lepattaa narussa, jota pitää suorana 15 kilon paino.

– Yleisön päällä ei voi lentää, koska paino pitää saada laskettua paikkaan, jossa ei saa olla ihmisiä, kertoo Luomajoki.

Kolme kertaa tilattua suurempi lippu

Suomen lipun tilasi haastavaan laskuvarjohyppäämiseen erikoistunut Team Excelsior. Tarina alkoi, kun eräässä kansainvälisessä tapahtumassa osasto tapasi amerikkalaisia kollegoitaan. Heidän avullaan tehtiin tilaus uudesta Suomen lipusta, mutta tilausvaiheessa meni jotain mönkään.

– Jenkkiläiset kollegat soittivat, että sori, nyt tuleekin kolme kertaa isompi lippu, mitä tilasitte. Kun kaikki puhuvat eri kieltä, niin silloin asiat voivat mennä läskiksi, naurahtaa Juha Björnman Team Excelsiorista.

Skydive Karjalan ryhmässä on arveltu, että syynä voi olla eurooppalaisten ja amerikkalaisten mittayksiköiden sekaantuminen. Yhdysvalloissa mittayksikköinä ovat tuuma ja jalka. Yksi tuuma on noin 2,54 senttimetriä ja yksi jalka noin 30 senttimetriä, mikä selittäisi sen, että lipusta tuli huomattavasti tilattua isompi.

Team Excelsior otti suuren lipun kuitenkin vastaan ja maksoi sen. Laskuvarjoryhmää ei harmita jälkeenpäin, vaikka hintaa sille tuli tuhansia dollareita.

– Sanoin jenkeille, että lähettäkää tänne vaan. Mitä isompi Suomen lippu Karjalan taivaalla sen parempi, kertoo Björnman.

Jättimäisen Suomen lipun hinnaksi tuli noin 3 000 dollaria. Ryhmän jäsenet kaivoivat rahat omasta pussistaan.

– Isänmaallisia asioita ei voida mitata rahassa, vaan tunteella, kertoo Juha Björnman Team Excelsiorista.

Kyseinen lippu saattaa saada kilpailijan, koska vielä suurempaa on suunniteltu Haminaan. Se olisi toteutuessaan maailman suurin salossa liehuva lippu. Valmistelut ovat kuitenkin olleet viime aikoina vastatuulessa.

Skydive Karjalan puheenjohtaja Olli-Pekka Luomajoki
Skydive Karjalan puheenjohtaja Olli-Pekka Luomajoki laskeutui jättilipun kanssa Lappeenrannan lentokentälle.Yle

Lipun osuminen maahan puhututti somessa

Laskuvarjohyppääjän mukana taivaalla liihottava lippu laskeutuu näytöksen loputtua maahan. Skydive Karjalan mukaan sen maahan koskemista ei voida estää, koska lippu on niin suuri ja sen kiinni ottaminen mahdotonta. Facebookin Lappeenranta-ryhmässä väiteltiin siitä, että onko se sopivaa lipun arvolle.

– Ainoa vaihtoehto näin suuren lipun kanssa maahan tulossa on sen laskeminen maahan. Tällaisessa keskustelussa kärpäsestä tulee helposti härkänen, ja hyvä asia menee hukkaan, kertoo Skydive Karjalan puheenjohtaja Olli-Pekka Luomajoki.

Suomen lippu ei saa koskettaa maata, kertoo Suomalaisuuden Liitto Suomen lipun käyttöä koskevissa ohjeissaan. Liitosta kerrotaan, että sääntöjen mukainen tulkinta on tilanteessa kaksipiippuinen.

– Suomen lippu näyttää taivaalla arvokkaalta ja kauniilta. Tarkoitus tällaisella hypyllä on selvästi Suomen lippua kunnioittava ja korostava, kommentoi Sini Mero Suomalaisuuden Liitosta.

Liitto ei lähtisi kieltämään vastaavia hyppyjä.

– Selkeästi näillä näytöksillä ei ole tarkoitus häpäistä Suomen lippua. Maahan osuminen on vaan ikävä seuraus, kertoo Sini Mero.

Lipulle suunnitellaan kansainvälistä näkyvyyttä

Suuri Suomen lippu saattaa herättää ihmetystä Euroopan taivaalla ensi vuonna. Team Excelsior -ryhmä suunnittelee osallistumista Normandian maihinnousujuhlaan, johon osallistuu hyppääjiä ympäri maailmaa.

– Pitää harjoitella, koska tapahtumaan osallistuminen vaatii tietynlaisten hyppyjen osaamista, kertoo Juha Björnman Team Excelsiorista.

Jättilipun kanssa hyppääminen vaatii erikoisvarustusta.

– Itse en pysty sen kanssa vielä hyppäämään, pitää hankkia isompi laskuvarjo, kertoo Björnman.

Tekstiä korjattu 13.5.2018 klo 11:59: Team Exelsior muutettu Team Excelsior.

Muokkaus 14.5.2018 klo 11.57. Lipun kokoa selkeytetty.