1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Porin kaupunginjohtaja toivoo jazzien näkyvän kaupungin keskustassa eikä halua muuttaa aikatauluja: "SuomiAreena linkittyy nyt hyvin Pori Jazz-festivaaliin"

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ei näe suurtapahtumien olosuhteissa suuria ongelmia. Pori Jazzin hän toivoo näkyvän enemmän kaupunkikuvassa. Porin kaupunki aikookin palata mukaan Pori Jazzin taustalla olevan yhdistyksen toimintaan.

Kotimaan uutiset
Pori Jazz pääportti
Tapio Pukkila / Yle

Porin kaupungintalon toisessa kerroksessa odotetaan heinäkuun puoltaväliä leppoisin mielin. Pori Jazz ja SuomiAreena saavat tänä kesänä rinnalleen asuntomessut. Vaikka kolme jättitapahtumaa kasvattavat kaupungin väkiluvun hetkellisesti asteikon punaiselle puolelle noin viikoksi, ei kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen koe tilanteessa tarvetta muutokselle.

– Nyt tapahtumat kestävät viisi päivää ja se on ihan sopiva. Ei tule tapahtumaväsymystä ja SuomiAreena linkittyy nyt hyvin Pori Jazz-festivaaliin.

Toisaalta kaupungintalon kulmahuoneessa on huomattu, että tapahtumista perinteisin eli Pori Jazz on katoamassa lähes kokonaan kaupunkikuvasta.

Perinteisen jazzkadun siirtyminen Kirjurinluotoon on kaupunginjohtajan mielestä kiinnostava kokeilu, mutta kaupungin kannalta Luukkonen ei ole ratkaisuun täysin tyytyväinen.

Haluaisinkin keskustella Pori Jazz ry:n kanssa miten tapahtuma saadaan näkymään enemmän keskustassa.

Aino-Maija Luukkonen

– Haluaisinkin keskustella Pori Jazz ry:n kanssa miten tapahtuma saadaan näkymään enemmän keskustassa. Musiikkia on kaupungilla ollut aiemmin esillä runsaammin ja toiveita tästä tulee jatkuvasti.

Kaupungin edustus mukaan Pori Jazz ry:n hallitukseen?

Pori Jazz -festivaalin johdossa toimii yhdistys, jossa on aikoinaan ollut mukana myös Porin kaupungin edustus. Se aiotaan nyt palauttaa. Puhe- ja läsnäolo-oikeudesta on hyviä kokemuksia menneiltä vuosilta.

Pori Jazzin suunnitelmista ja toimintatavoista kaupunginjohtaja on tietoinen tälläkin hetkellä, mutta istuminen samassa pöydässä festivaalijohdon kanssa katsotaan nyt tarpeelliseksi.

Tapahtumien voimasuhteet ja kaupungin lempilapsi

Porin kaupunki tukee ja toimii yhteistyökumppanina sekä SuomiAreenan että Pori Jazzin kanssa. Kaupungin tekemän sopimuksen mukaan tapahtumien pitää tukea toisiaan ja toimia yhteistyössä.

Ylen saamien tietojen mukaan tapahtumien tasa-arvoinen kohtelu kaupungissa ei kuitenkaan toteudu ja tästä syystä myös yhteistyö ontuu. Kaupungin johdossa ei tällaisesta ole tietoa.

Kaupunginjohtaja Luukkonen arvioi ongelman olevan enemmän psykologisella tasolla. Hän muistuttaa, että SuomiAreenan järjestää suuri mediatalo.

– Näkyvyys on luonnollisesti mittavaa ja se voi aiheuttaa tuntemuksen, että toinen tapahtumista jää mediassa varjoon, Luukkonen sanoo.

Kilpailu majoituksesta käy kuumana

Pori Jazzin johto on esittänyt toiveen tapahtumien väljemmästä sijoittamisesta. Näin useampi toimija voisi hyötyä tilanteesta paremmin, eivätkä SuomiAreena ja Pori Jazz kärsisi nykyisessä laajuudessa yösijojen puutteesta. Majoittuminen olisi helpompaa ja tilaa riittäisi. VisitPori Oy on Porin kaupungin omistama yritys, jonka yhtenä tehtävänä on välittää yksityismajoitusta kaupunkiin saapuville vieraille.

Ylen saamien tietojen perusteella suurin osa yksityismajoituksesta on kuitenkin SuomiAreenan järjestäjien käytössä. Tilanne ei miellytä Pori Jazzia. Ehdotus korvamerkitystä majoituksesta tapahtumien kesken ei saa kannatusta kaupunginjohtajalta

– Edetään vapaassa markkinataloudessa. Kaupungilla ei ole sellaista oikeutta. Se ei varmasti kuulu kaupungin toimivaltaan. Kaupunki luo edellytyksiä erilaisille tapahtumille ja elinkeinotoiminnalle.

Aina on niitä, jotka haluavat elää negaatioiden kautta ja hakea positiivisista asioista kielteisiä.

Aino-Maija Luukkonen

Kaupunginjohtaja muistuttaa, että toimijoiden ja kaupungin välillä on sopimus, jonka avulla kaupungilla on oikeus vaatia, että tapahtumat toimivat toisiaan tukien, yhteistyössä.

Ongelmien esiintuomisen syyksi Luukkonen arvelee asennetta.

– Aina on niitä, jotka haluavat elää negaatioiden kautta ja hakea positiivisista asioista kielteisiä.

Lue seuraavaksi