Oman lapsen kuolema ei unohdu koskaan – Äiti, kuolenko minä?

Äitienpäivänä palkittava ranualainen yhdentoista lapsen äiti Tarja Impiö kertoo elämän olleen kohdillaan ja hyvin vielä kuuden lapsen syntymän jälkeen. Seitsemäs lapsi muutti kaiken.

Lapsen kuolema
Tarja Impiö
Jarmo Siivikko / Yle

RanuaRanualaiseen Impiön perheeseen vuonna 1997 syntynyt Valtteri oli syntyessään pahasti sydänvikainen ja se asetti perheen aivan uuteen tilanteeseen. Valtterin ennuste oli alusta alkaen huono ja hän sai kestää seitsemän raskasta sydänleikkausta.

– Se aika oli todella rankkaa. Me asuttiin Valtterin ensimmäiset kuukaudet Helsingissä ja sitten tultiin Ouluun ja vielä Lapin Keskussairaalaan Rovaniemelle, yhdentoista lapsen äiti Tarja Impiö kertoo.

Seitsemännen leikkauksen jälkeen lääkärit lopulta kertoivat, että nyt aikaa on enää vähän, Valtteri ei tule selviämään.

– Se aika koetteli parisuhdetta ja perhettä, ja pisti lähisukulaisetkin auttamaan. Koko Impiön kylä oli mukana arjen pyörittämisessä kun minä olin Hyksissä, Tarja Impiö muistelee.

Äiti, kuolenko minä?

Kaiken teki raskaammaksi selkeä kuva siitä, että Valtteri itsekin tuntui ymmärtävän oman tilansa ja siitä huolimatta jaksoi olla perheen ilona urheasti.

– Kun lähdettiin viimeisen kerran kotoa sairaalaan Valtteri kysyi; äiti kuolenko minä? Silloin tuntui pahalta ja piti yrittää Valtterin ja itsensäkin takia pysyä rauhallisena. Kyllä Valtteri asian ymmärsi, mutta se oli sydäntäsärkevää katsoa vierestä, Tarja Impiö kertoo.

Muutamaa päivää ennen kolmivuotissyntymäpäiväänsä Valtteri kuitenkin väsyi pois.

– Tuo aika oli semmoinen, jota ei koskaan unohda. Elämässä voi tapahtua eri asioita, mutta se oman lapsen menettäminen on asia jota ei unohda, Tarja Impiö kertoo kyynelsilmin.

Aina voi selvitä

Kriisistä selviytyminen alkoi jo Valtterin ollessa elossa. Hoitava lääkäri valmisti perhettä parhaansa mukaan kohtaamaan välttämättömän. Kohtalon hetken lähestyessä hän kertoi aika olevan vähän ja kehotti kohtaamaan Valtterin poislähdön lopullisena tapahtumana.

– Luoja antoi voimia selviytyä ja tämä Valtterin aika on hitsannut meidän perhettä yhteen ja antanut voimia eteenpäin. Vaikka mitä tapahtuu täällä elämässä meistä pidetään hyvää huolta, Tarja Impiö uskoo.

Antakaa lapselle aikaanne

Äitienpäivänä palkittava ranualainen yhdentoista lapsen äiti Tarja Impiö kehottaa antamaan aikaa lapsille. Kiireisessä elämänrytmissä lasta ei saa unohtaa. Kaikki se aika jonka lapselle antaa, maksaa itsensä takaisin jossain vaiheessa.

– Olkaa lapsenne kanssa mahdollisimman paljon. Ja vaikka se tuntuu isolta uhraukselta nykypäivänä jäädä kotiin lasten kanssa mahdollisimman pitkään, se kannattaa. Kyllä sitä kerkiää tienaamaan myöhemminkin, Tarja Impiö toteaa.

Äitienpäivänä 30 äitiä saa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Kunniamerkit luovuttaa tasavallan presidentti äitienpäiväjuhlassa 13.5.2018 Säätytalolla Helsingissä. Tänä vuonna kunniamerkin Lapista saivat:
Tarja Impiö, perheenäiti Ranualta, Maria Pentikäinen, yrittäjä Muoniosta , Aira Kantola, perheenäiti Tervolasta.