Euroviisut pois kiinalaiskanavalta – sensuroi sateenkaarilippuja

Mango tv ei näyttänyt Irlannin ja Albanian esityksiä tiistain semifinaalissa lainkaan.

Euroviisut
Irlannin euroviisuesitys.
Irlannin esitykseen kuuluu kahden miehen välinen romanttinen tanssi.Jose Sena Goulao / EPA

Euroopan yleisradiounioni (EBU) on kieltänyt suosittua kiinalaiskanavaa Mango tv:tä näyttämästä Euroviisuja. Mango tv lähetti Euroviisujen tiistain semifinaalin, mutta sensuroi siitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevia elementtejä.

Kanava esimerkiksi sumensi yleisön sateenkaarilippuja, eikä se näyttänyt Irlannin ja Albanian esityksiä lainkaan.

Irlannin esitykseen kuuluu kahden miehen romanttinen tanssi. Albanian laulajalla on puolestaan kattavia tatuointeja. Tatuointien näyttäminen kiellettiin tammikuussa kaikissa Kiinan televisio-ohjelmissa.

EBU on kieltänyt Mango tv:tä näyttämästä torstain semifinaalia ja lauantaina finaalia. Sen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva sensuuri ei ole linjassa sen arvojen kanssa.

Irlannin laulaja Ryan O'Shaughnessy pitää lähetyskieltoa hyvänä.

– Olemme alusta lähtien sanoneet, että rakkaus on rakkautta – onpa se sitten kahden miehen, kahden naisen tai miehen ja naisen välistä. Siksi tämä on tärkeä päätös, O'Shaughnessy sanoo yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Sekä Irlanti että Albania esiintyvät lauantain finaalissa.

Mango tv ei ole kommentoinut Euroviisukieltoa. HLBT-kulttuuri on yhä tabu Kiinan viihdeteollisuudessa. Televisiossa ei saa näyttää samaa sukupuolta olevia pareja.

Lue lisää:

Kiina pakotti jalkapallotähdet käärimään tatuoinnit piiloon, mutta pekingiläisnuoren ihossa lukee yhä useammin “love” tai “forever”

Lähteet: AFP, Reuters