1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitienpäivä

Kysely kertoo: Äiti on nyt monen nuoren tärkein esikuva – kasvatuspsykologin mukaan nykynuorilla on parempi keskustelusuhde vanhempiinsa kuin aiemmilla

Yle Uutisluokan kyselyssä nuorilta kysyttiin tärkeintä esikuvaa ja ihailun kohdetta, äiti sai eniten mainintoja.

Äitienpäivä
Olarin koulun yhdeksäsluokkalaiset kertovat äideistään

"Ihailen äitiäni, koska hän on vahva ja itsenäinen ja feministi ja päässyt pitkälle urallaan huonosta nuoruudesta huolimatta."

"Ihailen äitiä, koska life goals."

Yle Uutisluokka kysyi maaliskuussa nuorille eri puolille Suomea lähetetyssä kyselyssä “Ketä ihailet tai pidät esikuvanasi?” Kysymykseen vastanneista nuorista kolmisensataa nimesi esikuvansa.

Monelle murrosikäisen kanssa kamppailevalle voi tulla yllätyksenä, että melkein puolella heistä esikuva tai ihailun kohde oli oma vanhempi, joko äiti, isä tai molemmat.

Useimmin nuorten vastauksissa mainittiin oma äiti.

"Ihailen äitiäni, hän on käynyt niin paljon kaikkea läpi että hänestä ei voi olla muuta kuin ylpeä."

"Ihailen äitiäni, koska hän on paras äiti mitä voi toivoa."

Julkkiksista eniten mainintoja saivat Mikael Gabriel ja Elon Musk, mutta he jäivät kauas äidin taakse.

Matias Varjonen äitinsä Elina Varjosen kanssa Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Espoon Olarin koulun yhdeksäsluokkalaista Matias Varjosta tämä hieman yllättää, vaikka omasta äidistä hänenkin on helppo löytää kehuttavaa.

– Olisi luullut, että nousisi jotain muitakin idoleita: urheilijoita tai tiedemiehiä.

Samanikäinen Vita Davydova ei sen sijaan ihmettele lainkaan. Hän vastasi kyselyyn itsekin.

– Mäkin laitoin esikuvaksi oman äitini. En mä halunnut vastata jotain Robinia, kun tiedän, että on sellainen tosi läheinen ihminen, joka tekee tosi paljon mun eteen.

Yhä useammalla nykynuorella on mutkattomat välit vanhempiinsa

Vanhempien suosio ihailun kohteena ja esikuvana oli yllätys myös kyselyn tuloksia tutkineelle kasvatuspsykologian apulaisprofessorille Niina Junttilalle Turun yliopistosta.

– Katsoin tuon kohdan moneen kertaan läpi. Toisaalta on kyllä niin, että nykynuoret ovat todella fiksuja. He ymmärtävät, kuinka paljon vanhemmat heidän ja yhteisten asioiden eteen tekevät.

Yhdeksäsluokkalaisen Oonan äiti Vuokko Piekkala arvelee, että vastauksissa näkyy se, että vanhemmat pystyvät antamaan lapsille nykyisin enemmän aikaa.

Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Arvostus ilahduttaa murrosikäisen äitiä.

– Arki kun saattaa olla sitä, että lapsi pitää vanhakantaisena, tiukkiksena ja sanoo, ettei kenenkään muun äiti ole tuollainen, niin on kyllä jännää, miten he pohjimmiltaan saattavat ajatella niin toisella tavalla.

Ylen kysely ei tietenkään kerro koko kuvaa suomalaisten nuorten ajatuksista. Kouluterveyskyselystä saadaan kuitenkin tukea tulkinnalle, että yhä useammalla suomalaisella nuorella on hyvä suhde vanhempiinsa.

Niina Junttila kertoo, että niiden nuorten määrä, jotka kertovat esimerkiksi vaikeuksista keskustella vanhempiensa kanssa, on vähentynyt vuosi vuodelta. Tämä koskee niin alakoululaisia kuin murrosikäisiä yläkoululaisiakin.

Neljän tytön äiti Marissa Tammisalo arvelee, että kenties aiempaa mutkattomampien välien salaisuus on nuorissa itsessään.

– Mä väitän, että yleinen keskustelukulttuuri on muuttunut. Ja on myös niin, että nämä lapset opettaa meitä vanhempia. Eli me opitaan puhumaan, kun nää opettaa meitä.

Aileen Melinda, Vita Davydova, Matias Varjonen, Oona Piekkala Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Pitäisikö äitien suosiosta olla jopa huolissaan?

Valtaosa nykynuorista näyttää ainakin päällisin puolin olevan nuhteettomampia (siirryt toiseen palveluun)kuin vanhempansa samassa iässä. He polttavat tupakkaa vähemmän kuin ennen ja entistä useampi on raitis. Alkoholia käyttävien nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt.

Nuoren kehitykseen liittyy kuitenkin myös kapina. Pitäisikö siis olla huolissaan jos nuoren esikuvana ja ihailunkin kohteena ovat omat vanhemmat?

Yhdeksäsluokkalaisen Oona Piekkalan mielestä ei.

– Ei se sitä tarkoita, että jos ihailee, ettei voisi esimerkiksi kyseenalaistaa vaikka jotain päätöksiä. Kyllä jotkut äidinkin päätöksistä on kyseenalaistettavissa, vaikka suurin osa on kyllä hyviä.

Oonan mielipide saa tukea kasvatuspsykologian apulaisprofessorilta Niina Junttilalta. Huolissaan ei siis tarvitse olla, vaan pelkästään iloinen sekä rohkeasta kapinoinnista että salaisesta ihailusta.

– Jos ajatellaan ihan kasvatuspsykologian perusperiaatteita niin turvallinen kiintymyssuhde tai ihmissuhde on juuri se, jossa uskalletaan näyttää kaikki tunteet – ne kielteisetkin.

Lue myös:

Kolmen lapsen äiti lataa suorat sanat arjestaan: ”Äidit, jotka sanovat nauttivansa joka hetkestä, valehtelevat!”

Niina Junttilan kolumni: Miten nuorilla menee? No me kysyimme

"Opettajien pitäisi huomata paremmin surulliset ja yksinäiset oppilaat" – Uutisluokan kyselyssä joka viides nuori koki olevansa näkymätön