Voiko sisällissota toistua ja pitäisikö vuoden 1918 tapahtumista solmia virallinen rauhansopimus? Paleface ja tutkijat pohtivat asioita suorassa keskustelutilaisuudessa

Sisällissodan ja nykyajan yhteyttä pohditaan Ylen ja Kalevan tiistaina 15. päivä järjestämässä keskustelutilaisuudessa Oulun Kulttuuritalo Valveella.

Suomen sisällissota
Oulun valtauksen jälkeen myös oululaisia koottiin Etelä-Suomen rintamalle. Ensimmäinen rintamalle lähtevä vapaaehtoinen valkoisten oululainen komennuskunta marssi kaupungin läpi rautatieasemalle kolme viikkoa Oulun valtauksen jälkeen 23. helmikuuta 1918.

Suomen sisällissodan päättymisestä tulee tiistaina kuluneeksi sata vuotta. Vuoden 1918 tapahtumiin palataan Ylen ja Kalevan 15.5. klo 17.30. järjestämässä keskustelutilaisuudessa Oulun Kulttuuritalo Valveella. Tilaisuus on yleisölle avoin.

Itsenäisen Suomen taival ei olisi voinut alkaa verisemmin. Jo reilun kuukauden kuluttua itsenäistymisestä maa oli ajautumassa sisällissotaan. Neljä kuukautta kestänyt punaisten ja valkoisten välinen taistelu vallasta vaati kaikkiaan yli 36 000 ihmisen hengen – mukaan lukien sisällissotaa seuranneet veriteot ja nälkäkuolemat.

Historioitsija: Internet pelastaa Suomen uudelta sisällissodalta

Tämän päivän Suomessa eletään täysin toisenlaisten ongelmien parissa kuin sata vuotta sitten, mutta moni on huolissaan ääriliikehdinnästä ja ideologisten äänensävyjen koventumisesta. Voivatko nykyiset erimielisyydet kärjistyä pahimmillaan uudeksi sisällissodaksi?

Ei ainakaan historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä. Hän on monilla luennoillaan todennut internetin pelastavan Suomen uudelta sisällissodalta. Mitä Keskisarja tällä tarkoittaa, selviää tiistaina Ylen järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Vuoden 1918 tapahtumista ovat Keskisarjan lisäksi keskustelemassa professori Tiina Kinnunen ja rap-artisti Palefacena tunnettu Karri Miettinen, jonka Laulu sisällissodasta –sarjaa esitetään TV1:llä ja Areenassa.

Paleface on sarjassaan kerännyt tarinoita sadan vuoden takaisista tapahtumista, mutta mitä hän itse ajattelee sisällissodan syistä ja seurauksista? Olisiko sisällissodasta syytä solmia virallinen rauhansopimus?

Lähetyksessä vierailee myös entinen uusnatsi Esa Holappa, joka tunnetaan Suomen vastarintaliikkeen perustajana.