Riihimäen Teatteri myyntiin vai liitos suurempaan?

Riihimäen Teatterin yhdistäminen tai myynti suuremmalle teatterille aiotaan selvittää. Hämeen Taidetoimikunnan jäsenet puolestaan vetoavat niin teatterin kuin kaupungin koko kulttuurin puolesta.

teatteritaide
Riihimäen teatterin neonvalot katolla
Miki Wallenius / Yle

Riihimäen Teatteri on pieni ammattiteatteri, jonka maine on teatteripiireissä hyvä. Vuonna 2017 teatteri valittiin Vuoden teatteriksi. Pienehkö ammattiteatteri käyttää paljon vierailevia näyttelijöitä ja esityksiä. Teatteri toimii hotelli Scandic Riihimäen talossa. Selvitysten mukaan se on paras paikka teatterille.

Uutena ajatuksena esille on teatterin myyminen tai luovuttaminen jollekin suuremmalle teatterille. Selvitystä halutaan myös siitä, millaista muutosta teatterille toisi siirtyminen ammattijohtoiseen harrastajateatteriin.

Jos Riihimäellä halutaan pitää kulttuurikaupungin brändin ja maineen takia omaa teatteria, silloin ainoa toiminnan riittävän vahvasti mahdollistava rahoitus on kaupungin vuotuinen avustus.

Teatterin yhdistäminen tai myynti jollekin suuremmalle teatterille selvitetään ensi kesän aikana. Selvitysmieheksi on lähdössä elinkeinojohtaja Mika Herpiö.

Herpiö kertoi Ylelle aiemmin huhtikuussa, että talven aikana teatterin tulevaisuutta tutkinut ryhmä ei ehtinyt kireän aikataulun takia työstää kaikkia kehitysvaihtoehtoja.

Teatteri on osa Riihimäen säästöjä

Riihimäen Teatterin toiminnan jatkamisesta tai lopettamisesta on väännetty kymmeniä vuosia. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen haastava.

Riihimäen kaupunginhallitus on edellyttänyt noin kahden miljoonan euron supistuksia sivistystoimen menoihin. Teatterin toiminta-avustus on 500 000 euroa.

Teatterin lisäksi myös liikunnanharrastajien ja museoiden toiminta kuuluvat sivistystoimen budjettiin. Niidenkin menoja on tarkoitus leikata mahdollisesti jo vuodesta 2019 alkaen.

Hämeen taidetoimikunnan yhdeksän jäsentä ovat esittäneet vetoomuksen Riihimäen kulttuurin puolesta. Eri aloja edustavien taiteilijoiden viestissä kritisoidaan muun muassa Riihimäen museoihin sekä teatteriin kohdistuvia säästösuunnitelmia.

Eikö kulttuuri olekaan Riihimäen vetovoimatekijä?

Taiteilijat painottavat, että kulttuuri on Riihimäen vetovoimatekijä. Hämeenlinnassa asuva näytelmäkirjailija ja näyttelijä Risto Autio on yksi vetoomuksen allekirjoittajista.

Autio ihmettelee, että Riihimäen kaupungin verkkosivuilla puhutaan näyttävästi kulttuurin puolesta. Myös strategiaan on kirjattu kulttuuri, mutta nyt sitä ollaan ajamaan alas. Eikä Riihimäen kulttuuri koske vain yhtä kaupunkia.

– Riihimäki edustaa koko maakuntaa ja Hämettä kaikkinensa. Kyllä me olemme huolissamme siitä, jos merkittävä kulttuurikaupunki ikään kuin katoaa kartalta.

Kyllä me olemme huolissamme siitä, jos merkittävä kulttuurikaupunki ikään kuin katoaa kartalta.

Risto Autio

Ajatus esimerkiksi teatterin siirtymisestä ammattijohtoiseen harrastajateatteriin saa Risto Autiolta tyrmäyksen.

– Riihimäki on vihdoin ja viimein onnistunut nousemaan Suomen teatterikentällä statukseltaan oikeaksi teatteriksi. Se on ollut vuosikaudet tietynlaisella rajapinnalla roikkuva ammattiteatteri. Nyt kun se sitä oikeasti on ja se on ansioitunut ja se on tunnustettu, niin on sulaa hulluutta ajaa sitä harrastajapuolen teatteriksi.

Autio muistuttaa, että Riihimäellä on onnistuttu siinä, mistä on puhuttu Suomessa vuosikymmeniä eli ketjuttamaan teatteriesityksiä. Tällä tavalla on saatu jalkeille esityksiä, jotka kiertävät useita teattereita.

– Nyt on syntynyt kahdeksan teatterin kombinaatio. On ihan pähkähullua, jos se poistuu.

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee teatterilinjauksia maanantaina 14. toukokuuta. Esillä on myös 200 000 euron toiminta-avustuksen maksaminen teatterille.

Lue myös:

Konsultilta raju ehdotus talousahdingossa piehtaroivalle Riihimäelle: lopettakaa teatteri ja taidemuseo

Janne Kataja: Uskallan väittää, että Riihimäellä säilyy ammattiteatteri

Miten Riihimäen teatteri voisi toimia ilman omaa näyttämöä? Kaupunginjohtaja ojensi lopetusuhan alla olevalle Vuoden teatterille viimeisen oljenkorren

Riihimäen kaupunki aikoo lopettaa Vuoden teatterin – "Tämä on iso nyrkki vasten kasvoja"