Luusereita on pidemmän päälle vaikea fanittaa – Jääkiekossa washingtonilaiset ovat kuin takavuosien suomalaiset

Vuosikymmenten trauma laukesi, kun pääkaupungin NHL-joukkue selvisi itäisen sarjan finaaliin viime viikon maanantaina. Washington sekoaa täysin, jos Capitals voittaa vielä Stanley Cupin, Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja ennustaa.

Kuva: Yle

WASHINGTON Jääkiekko on yllättävän suosittu laji Yhdysvaltain pääkaupungissa. Se kävi epäilijöillekin selväksi viime viikolla, kun Washington Capitals selvitti tiensä NHL:n itäisen sarjan eli konferenssin finaaliin.

Tuon ottelusarjan voittaja pääsee mittelemään läntisen konferenssin voittajan kanssa koko sarjan eli Stanley Cupin voitosta.

Vaikka Capitalsilla on vielä edessään pitkä taistelu finaalipaikasta, Washingtonissa nautitaan menestyksestä jo tosissaan. Voitto ei ole ollut näin lähellä 20 pitkään vuoteen.

Viime viikon maanantai-iltana paikallinen Antero Mertaranta John Walton päästi sokan irti ja karjui: demoni on vihdoin karkotettu. Capsit olivat voittaneet jatkoaikamaalilla Pittsburgh Penguinsin – juuri sen joukkueen, joka on kahtena edellisenä vuonna pudottanut pääkaupunkilaiset jatkosta.

Fanit kirkuivat ja itkivät onnesta. Washingtonin kapakoissa talo tarjosi ylimääräisen kierroksen.

– V--u tee nyt se maali, hän myönsi ajatelleensa ratkaisumaalin tehneen pelikaverin karatessa Pittsburghin puolustuksen läpi.

Capsit olivat pakkovoiton edessä, ja heidän hermonsa pitivät, viimeinkin.

Washingtonilaisten tuttavieni lapset ovat traumatisoituneet jääkiekon parissa aivan kuten minäkin aikoinani.

Washington Capitals juhlii Jakub Vranan voittomaalia. Kuva: AOP

NHL-jääkiekko on Washingtonissa monille perheille yhteinen harrastus. Matseihin mennään lasten ja isovanhempien kanssa Capitalsin punainen pelipaita päällä. Niissä pidetään hauskaa, välillä tosin hampaat irvessä.

Suomalaisena tiedän tuskallisen hyvin, mitä se tarkoittaa. Washingtonilaisten tuttavieni lapset ovat traumatisoituneet jääkiekon parissa aivan kuten minäkin aikoinani.

Suomi ei saanut silloin koskaan mitalia. MM-kisat aloitettiin ryminällä, jopa Tšekkoslovakia kaatamalla ja peli sujui siihen saakka, kunnes vastaan luisteli Ruotsi. Lopulta Suomi varmisti paikkansa A-sarjassa vasta viimeisessä pelissä DDR:ää vastaan.

Tuttavien suosikkijoukkue on pelannut samalla tavalla kaksi vuosikymmentä. Se on voittanut runkosarjan ja Ovetškin maalikuninkuuden.

Pudotuspeleissä Ovetškin on ensin tuulettanut slaavilaisella paatoksella, mutta sitten luistin on jostain syystä alkanut painaa. ”Ovi” on romahtanut muun joukkueen mukana.

Aleksandr Ovetškin tunnetaan fanien kesken lempinimellä "Ovi". Kuva: AOP

Capitals on hävinnyt hyvän alun jälkeen niin monta kertaa, että joukkueesta on tullut vitsi Pohjois-Amerikassa. Se on noloa Capsien kannattajille.

Jääkiekko on yhdysvaltalaisille vain viihdettä, mutta intomielinen oman joukkueen suitsuttaminen kuuluu pelin henkeen ja hyvään meininkiin. Luusereita on pidemmän päälle kuitenkin vaikea fanittaa.

Eräänä vuonna Capitalsin jälleen kerran töpätessä turhautuneet kaverini alkoivat kehotuksestani kannattaa Saipaa, joka sattui sinä keväänä pääsemään SM-liigan pudotuspeleihin.

Kumpikaan heistä ei ollut edes käynyt Suomessa, mutta kiintymys uutta seuraa kohtaan kasvoi nopeasti. Saipassa oli pikkukaupungin viehätystä. Seuran pelipaitojen Sputnik-logo huvitti leikkimielisiä lätkäfanaatikkoja.

Saipan putoaminen mitalipelien ulkopuolelle oli heille kova isku, ja laitahyökkääjä Jesse Mankisen myyminen Kalpaan viimeinen pisara. Suomen media vaikeni tästä faneja kuohuttaneesta siirrosta, joten sain tiedon siitä Helsinkiin katkerassa tekstiviestissä Washingtonista.

Capitalsin Ruotsi on Pittsburgh, joka tunnetaan pääkaupungin kiekkopiireissä paremmin nimellä ”shitburgh”.

Suomessa lama päättyi ja kaikki muuttui keväällä 1995 Globenissa, kun Leijonat voitti ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuden, ja vielä lyömällä Ruotsin.

Capitalsin Ruotsi on Pittsburgh, joka tunnetaan pääkaupungin kiekkopiireissä paremmin nimellä ”shitburgh” eli paskalinna. Itäisen sarjan eli konferenssin finaaliin pääseminen on tuntunut erityisen hienolta, koska Capitals teki sen paskalinnan räjäyttämällä.

Capitals pönkittää nyt muidenkin Washingtonin joukkueiden itsetuntoa. Pääkaupunkiseudulla on neljä korkeimman ammattilaissarjan joukkuetta: Capitalsin lisäksi Wizards koripallossa, Nationals baseballissa ja Redskins amerikkalaisessa jalkapallossa.

Kuva: Mark Goldman / EPA

Ne kaikki ovat olleet jo pitkään alisuorittajia. The Washington Postin mukaan ne ovat pelanneet yhteenlaskettuna 71 vuotta pääsemättä sarjansa finaaliin.

Jonkun niistä olisi pitänyt onnistua vaikka sattumalta jo ennen Capseja. Tilastollinen todennäköisyys sille, että neljä joukkuetta häviää pudotuspeleissä pääkaupunkiseudun joukkueiden tavoin on vain yksi 25:stä.

Kun Suomi viimein voitti maailmanmestaruuden, täytti juhlakansa Senaatintorin. Jos Capsit voittaisivat koko Stanley Cupin kesäkuussa, Washingtonissa riemuittaisiin kymmenien tuhansien ihmisten voimalla National Mallilla.

Sellaisista juhlista ei kukaan kuitenkaan uskalla vielä puhua. Jopa yleensä aina niin kärkäs paikallismedia kunnioittaa nyt ”Ovin” ja kumppaneiden pyyntöä saada keskittyä rauhassa.

Kaksikymmentä vuotta sitten Capitals romahti vasta Stanley Cupin loppuotteluissa. Jos kesäkuussa edetään sitäkin pidemmälle ja pokaali kohoaa Capsin avoautosta Independence Avenuella kuin ikuisten onnistujien Obeliski, menee Washington onnesta sekaisin.