Joensuun aseman seudun rakentaminen alkaa – ensin myllätään liikenne, sitten nousevat asuinkorttelit

Tulevaisuudessa saattoliikenne junille ja busseille keskitetään pysäköintitaloon. Kesä 2019 on hankalinta aikaa liikenteen kannalta.

kaupunkisuunnittelu
Havainnekuva Joensuun uudistuvasta asemanseudusta
Havainnekuva Joensuun aseman seudusta uudistustöiden jälkeen.Mika Vesitie / Joensuu Games

Joensuun aseman seudun uudistaminen alkaa tänä keväänä ja jatkuu lähes kymmenen vuotta. Aseman seudusta aiotaan rakentaa liikenteen, asumisen ja palvelujen keskus. Pääajatus on, että Joensuun keskusta laajenee joen yli aseman alueelle. Joensuun valtuusto hyväksyi symmetrisen kaupungin vision loppuvuodesta 2014.

Suurin muutos tapahtuu rautatieaseman alueella. Nykyinen matkahuollon rakennus ja viereinen huoltoasema puretaan tämän ja ensi vuoden aikana. Tilalle rakennetaan pysäköintitalo, johon tulee 600 autopaikkaa sekä matkustajien palvelupiste ja odotustila. Pysäköintitalon on määrä valmistua vuonna 2020. Jatkossa junien ja bussien saattoliikenne keskitetään pysäköintitaloon.

Karttakuva Joensuun aseman seudun uudistamisesta
Kartta havainnollistaa, miten Joensuun aseman seutu muuttuu tulevina vuosina.Joensuun kaupunki

Aseman seudun rakentaminen aloitetaan Itärannan muutostöillä. Rautatieasemalle johtava liikennevaloristeys muutetaan kiertoliittymäksi tämän vuoden aikana. Kulttuurikeskus Laiturin rakennus puretaan. Sen jälkeen on tarkoitus rakentaa radan myötäinen bussikatu eli Asemakaari. Tämän jälkeen nykyisen rautatieaseman parkkipaikan kohdalle nousee kerrostalokortteli asuin- ja liiketiloja.

Kimmelin kylpylä vielä sinettiä vaille

Aseman seudun rakentaminen vaikuttaa lähivuosina liikennejärjestelyihin.

– Katuja ei suljeta kokonaan liikenteeltä, eikä mitään hävityksen kauhistusta pitäisi olla luvassa. Junien saattoliikenteen kannalta vuoden 2019 kesä ja syksy ovat hankalinta aikaa poikkeusjärjestelyjen vuoksi, arvioi Joensuun kaupungininsinööri Ari Varonen.

Toisaalta pyörille on luvassa nykyistä enemmän pysäköintitilaa jo kesällä 2019, Ari Varonen lupaa.

Myös hotelli Kimmel aikoo laajentaa toimintaansa. Pohjois-Karjalan osuuskaupan PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä ei vielä vahvista paljon keskustelua herättänyttä suunnitelmaa rakentaa hotellin yhteyteen kylpylä.

– Uskon kyllä, että kylpyläkin tulee, mutta aikataulusta ei pysty sanomaan mitään. Ensimmäisessä vaiheessa täytyy ratkaista parkkiasia. Ennen kuin aseman seudun parkkihalli on käytössä, hotellin toimintoja ei kyetä laajentamaan.

Hotelli Kimmelin yhteyteen on suunnitteilla myös lomahuoneistoja nykyisen hotellirakennuksen ja joen väliin jäävään puistoon sekä tornitalolaajennus hotellirakennuksen viereen.

Kaikkiaan Joensuun aseman seudun uudistamisen arvioidaan maksavan yli 100 miljoonaa euroa.