Tuhkausten määrä on moninkertaistunut Pohjois-Suomessa

Esimerkiksi Oulun krematoriossa tehtiin vuonna 2017 hieman yli 1300 tuhkausta. Kymmenen vuotta sitten vastaava luku oli 450.

Oulu
Kukka-asetelma arkun päällä.
Kaikkiaan Suomessa on 23 krematoriota, Oulun lisäksi niitä on muun muassa Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Kajaanissa.Wasim Khuzam / Yle

Vuonna 2016 Suomessa tuhkattiin jo yli puolet vainajista. Suomen hautaustoiminnan keskusliiton valtakunnallinen tilasto (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että vuodesta 2015 vuoteen 2016 tuhkausten määrä nousi yli 7 prosenttia.

Oulun seurakuntayhtymänhautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi kertoo, että Oulun hautausmaalla uurnahautausten osuus on nyt pysyvästi kasvanut arkkuhautauksia suuremmaksi.

Oulun seurakuntayhtymän hautausmaihin vuonna 2017 haudatuissa tuhkattujen osuus oli keskimäärin 44 prosenttia. Viimeisen 10 vuoden keskiarvo uurnahautausten suhteen on 36 prosenttia. Uurnahautausten osuus vaihtelee hautausmaittain.

– Jos tarkasteluun otetaan pelkästään Intiö (Oulun hautausmaa), uurnahautausten osuus vuonna 2017 oli jo 60 prosenttia, Vuontisjärvi kertoo.

Krematoriossa tuhkaukset ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Krematoriossa tuhkataan vainajia koko Pohjois-Suomen alueelta ja Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuuta lukuun ottamatta. Tuhkauksia suoritettiin vuonna 2017 yhteensä hieman yli 1300. Kymmenen vuotta sitten tuhkauksia suoritettiin krematoriossa yhteensä 450.

Kun tuhkattava vainaja siunataan krematorion läheisessä kappelissa, kantajia ei yleensä tarvita. Oulun seurakuntayhtymällä on noin 30 henkilön ryhmä vapaaehtoisia arkunkantajia.

– Vaikka tuhkaus yleistyy tarvitaan arkunkantajia ja vapaaehtoiset auttavat tilanteissa, joissa omaisilla ei ole kantajia, Vuontisjärvi kertoo.

Lue koko juttu:

Yli puolet vainajista tuhkataan – pulaa arkunkantajista se helpottaa, muttei poista kokonaan