1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Irak

Irak vaaliuurnille keskellä Lähi-Idän kaaosta – Iran-mieliset voimat hyötymässä tilanteesta

Sodan repimässä Irakissa äänestetään lauantaina ensimmäisissä vaaleissa sitten Isisin kaatumisen. Uskonryhmien väliset jännitteet ovat maassa edelleen suuret.

Irak
Kuvassa oikealla mustapaitainen mies, keskellä valkoasuinen mies ja vasemmalla mustiin pukeutunut nainen seisomassa ja toinen mustiin pukeutunut nainen istumassa. Ihmiset ovat käyneet äänestämässä Irakin vaaleissa Dubaissa. Kaikkien etusormet ovat musteessa äänestämisen merkiksi.
Ulkomailla asuvat irakilaiset äänestivät vaaleissa torstaina. Äänestämisen merkiksi sormi kastettiin musteeseen. Kuva Dubaista.Ali Haider / EPA

Kuusi kysymystä vaaleista, vastaajana konfliktinratkaisujärjestö CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee

1. Mikä on Irakin parlamenttivaaleissa kaikkein keskeisintä?

– Terrorismin vastainen toiminta vaikuttaa olevan vaalilupauksissa nyt pitkälti kakkosasia. Ykkösasia ovat palvelut, turvallisuus ja korruption vastainen toiminta. Ydinkysymys vakauden kannalta on se, että korruptiota saataisiin vähennettyä. Vakautta alkaa näkyä, kun korruption vastainen toiminta lähtee Irakissa rullaamaan. Tämä tarkoittaisi automaattisesti sitä, että peruspalvelut, kuten terveydenhuolto, koulutus ja sähkönjakelu paranevat ja myöhemmin myös turvallisuustilanne.

Kuvassa kaksi sotilasta äänestämässä Irakin Bagdadissa. Pöydän takana istuu kaksi vaalivirkailijaa.
Sotilaat äänestivät Irakin parlamenttivaaleissa jo torstaina. Kuva pääkaupunki Bagdadista.murtajalatefj / EPA

2. Ennakkoarvioissa on sanottu, että Iranin vaikutusvalta kasvaa vaaleissa. Mitä tämä tarkoittaa?

– Presidentti Trumpin vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta antaa mahdollisuuksia Iran-mielisille Irakin vaaleissa. Se osoittaa heidän mielestään, että Yhdysvaltojen kanssa yhteistyötä tehnyt pääministeri Haider al-Abadi olisi nyt heikompi, koska Yhdysvallat ei ollut Iranille luotettava sopimuskumppani. Iran-mieliset ovat saaneet Trumpin ilmoituksen myötä pontta toimintaansa ja se on todella harmillista, koska tasapaino olisi Irakissa kaikkein tärkeintä. Iran on alueellinen suurvalta ja se katsoo, että se mitä Irakissa tapahtuu on sen intresseissä. Iran ei voi elää ilman, että se voi vaikuttaa Irakin poliittiseen tilanteeseen hyvin konkreettisesti, jos tarve siihen syntyy.

Haider al-Abadi
Irakin pääministeri Haider al-AbadiAFP

3. Valtaan nousee jokin viidestä shiiakoalitiosta - miten valta jaetaan?

– Suomalaisin termein voisi sanoa, että Irakiin on todennäköisesti syntymässä sixback-hallitus, jossa on mukana joitain shiiakumppaneita. Tuskin nämä viisi shiiakoalitiota muodostavat hallitusta yhdessä. Sen lisäksi hallitukseen tulee muutama ystävällismielinen sunnikoalitio. Todennäköisesti kurdit eivät tule yhdestä koalitiosta, vaan useammasta. Pääministeri tulee joka tapauksessa olemaan shiia ja parlamentin puhemies hyvin todennäköisesti sunni ja presidentti kurdi.

4. Pääministeriehdokkaina pidetään nykyistä pääministeriä Haider al-Abadia, entistä pääministeriä Nuri al-Malikia ja Isisin vastaisia taisteluja johtanutta komentaja Hadi al-Amiria. Nouseeko joku heistä Irakin johtoon?

– Moni arvioi, että al-Maliki ja al-Abadi ehkä yhdistävät myöhemmin voimansa. Tai sitten he ovat niin eripuraisia, etteivät onnistu siinä. Tässä tapauksessa nähtäisiin ensimmäistä kertaa vuoden 2003 vallanvaihdon jälkeen pääministeri, joka tulee islamistisen puolueen ulkopuolelta. Tähän asti pääministeriksi on aina noussut sovinnollinen henkilö, joka on tullut "voittajien ulkopuolelta". Al-Abadi itse sai viime vaaleissa noin 2 000 ääntä, kun taas Nuri al-Maliki sai Bagdadissa lähes 700 000 ääntä.

Hussein al-Taee
CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee.Kalevi Rytkölä / Yle

5. Voivatko vaalit tuoda helpotusta uskonryhmien välisiin jännitteisiin Irakissa?

– Nyt on hyvin erilainen tilanne sen vuoksi, että Isis on lyöty. Eri uskonryhmät ovat ehkä tulleet siihen päätelmään, että väkivaltaa on kokeiltu tarpeeksi. Voi olla, että yhä useammat ihmiset uskovat siihen, että vaaleilla pystytään vaihtamaan valta. Lisäksi ne jotka olivat viime vaalien aikaan 15-, 16-, tai 17-vuotiaita ovat nyt äänioikeutettuja. Niitä nuoria, jotka eivät ole kokeneet diktatuuria ja nähneet Saddam Husseinin julmuuksia on lähes neljä miljoonaa. Voi olla, että demokratia juurtuu, kun nämä nuoret ovat huomanneet, että vaalit ovat neljän vuoden välein.

Bagdad katunäkymä
Katunäkymä Irakin pääkaupungista Bagdadista.Mohammed Messari / EPA

– Nyt on syntynyt myös liberaaleja sekularistisia koalitioita, jotka eivät ole shiia- tai sunnilipun alla. Tämä positiivinen vire on tuonut irakilaisille uskoa siihen, etteivät islamistit välttämättä aina johda maata ja on mahdollisuus muunlaiseen vaihtoehtoon. Viime parlamentissa oli 14 vapaata kansanedustajaa. Nyt toivotaan, että heitä olisi kolminkertainen määrä.

6. Millaista äänestysaktiivisuutta odotetaan ja miksi sähköiseen järjestelmään on käytetty paljon rahaa?

– Voi olla, että äänestysvilkkaus tulee olemaan kaikkien aikojen alhaisin. Monet pelkäävät, että samat korruptoituneet kasvot palaavat hallintoon. Irakin valtion ajatushautomon mukaan 17 prosenttia on päättänyt olla äänestämättä. Sähköiseen äänestysjärjestelmään on käytetty 100 miljoonaa dollaria. Tällä pyritään ehkäisemään vaalivilppejä ja saamaan vaalitulos valmiiksi mahdollisimman nopeasti.

Aiheesta muualla:

Al Jazeera: Iraq elections: All you need to know (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Iraq elections: Could Iran be the real winner? (siirryt toiseen palveluun)

Financial Times: Iraqi elections point to Iran’s growing influence in the region (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi