Torniota uhkaavat miljoonaluokan vahingot – varusmiehiä avuksi tulvantorjuntaan

Vahinkoja pyritään torjumaan korottamalla tulvapengertä puomien ja hiekkasäkkien avulla. Töihin saadaan avuksi 25 varusmiestä.

tulvat
Tornion kaupunki
Tornion kaupunki 11. toukokuuta.Kimmo Hiltula / Yle

Torniossa varaudutaan pahimpaan tulvaan viiteenkymmeneen vuoteen. Lämmin sää ja ennustetut sateet voivat nostaa veden niin korkealle, että Tornion keskustaa suojaavat tulvavallit ylittyvät ja vesi kastelee rakennuksia. Lumi sulaa Lapissa nyt erittäin nopeasti.

Tulvakeskuksen ja Lapin ELY-keskuksen perjantaisen tilannearvion mukaan tulvan ennustetaan olevan Tornion keskustassa suurimmillaan ensi viikon lopussa, 17.–20.5. Tuolloin kastumisvaarassa on Rajalla-kauppakeskus.

Lisäksi kerrostaloja ja asuinrakennuksia voi jäädä tulvan saartamiksi ja kastua. Vahingot voivat arvion mukaan nousta pahimmillaan jopa miljoonaluokkaan.

Ely-keskus kertoo, että tulvapenkereen alimmat kohdat on perjantaina täytetty. Lisäksi tulvapenkerettä päästään korottamaan noin puolella metrillä tilapäisten rakenteiden ja hiekkasäkkien avulla.

– Kyseessä on korkeudeltaan noin 45-senttinen tulvamuuri, joka on vedellä täytettävä, jatkettava ikään kuin sukkarakenne, kuvailee valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta.

Pari kilometriä puomia ja 25 varusmiestä

Tulvapuomeja saadaan Tornioon lauantaina parin kilometrin verran. Puomit tulevat virka-apuna Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksilta.

Perjantaina iltapäivällä varmistui myös Puolustusvoimilta saatava virka-apu. Tulvasuojeluun Tornioon saapuu lauantaina 25 varusmiestä.

Valmiuspäällikkö Ari Soppela kertoo, että pelastuslaitos pystyy turvaamaan yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot, mutta yksityisille ei pystytä virka-apua antamaan.

– Kiinteistönomistajien vastuulla on omaisuutensa suojaaminen. Nyt tarvitaan esimerkiksi rakennusmuovia, hiekkasäkkejä, teippiä ja nitojia, joiden hankintaa ei kannata siirtää myöhemmäksi, sanoo Soppela.

Lämpö voi aiheuttaa suurtulvan myös Kittilään

Lumi sulaa nyt todella nopeasti, ja sen vuoksi Lapin ELY-keskuksen mukaan tulvat ovat keskimääräistä suuremmat koko Lapin alueella.

Kittilässä tulvakorkeus saavutetaan tiistain ja torstain välisenä aikana. Tuolloin vedenkorkeuden arvioidaan olevan keskimääräistä korkeammalla tasolla. Tässä vaiheessa kuitenkin näyttää, että kevään 2005 huipputulvan lukemia ei saavuteta.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan sää viilenee ensi viikon alussa. Jos näin ei käykään, myös Kittilän tulvasta voi tulla poikkeuksellisen suuri.

Rovaniemellä veden arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan. Tulvahuipun arvioidaan olevan Rovaniemellä ensi viikon puolivälissä. ELY-keskus ja Kemijoki Oy varautuvat siihen, että Kemijärven vedenpintaa joudutaan nostamaan yli säännöstelyrajan, mikäli tulvatilanne pahenee nyt tehdystä arviosta.

Ennusteen mukaan Ivalojoella tulvahuippu saavutetaan jo viikonvaihteessa tai maanantaina. Ivalossa vedenkorkeus on ennusteiden mukaan keskimääräisen tulvan korkeudella tai hieman sen ylitse. Tulvan ei kuitenkaan arvioida aiheuttavan merkittävää haittaa. Ivalossa jäät muodostivat padon, mutta se kuitenkin hajosi nopeasti.

Myös Tenojoella virtaamat alkavat kasvaa jo lähipäivinä. Vedenkorkeuden arvioidaan olevan huipussaan ensi tiistaina ja keskiviikkona.. Tulvasta arvioidaan hieman keskimääräistä suurempaa.

Lapin ELY-keskuksen mukaan Simojoella tulva on jo kääntynyt laskuun.