1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ebola

WHO varautuu pahimpaan ebola-epidemiassa – toivoo apua kokeellisesta rokotteesta

Verenvuotokuume leviää erittäin vaikeasti saavutettavissa olevalla alueella Kongon alikehittyneellä maaseudulla.

Hoitajat kantoivat Ebola-viruksen uhria Monroviassa, Liberiassa syyskuussa 2014. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina, että se varautuu "pahimpaan mahdolliseen" Kongon demokraattisessa tasavallassa leviävän verenvuotokuume ebolan vuoksi.

WHO on todennut kaikkiaan 32 epäiltyä tai vahvistettua ebolatapausta Kongon demokraattisen tasavallan luoteisosassa lähellä Bikoron kaupunkia. 18 sairastuneista on kuollut, viimeisin perjantaina. Myös kolme terveydenhoitohenkilöä on sairastunut, heistä yksi on kuollut.

– Olemme erittäin huolissamme. Valmistaudumme kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin, mukaan luettuna kaikkein pahimpaan mahdolliseen, sanoi WHO:n kriisivastinejohtaja Peter Salama Genevessä perjantaina.

WHO julisti epidemian tiistaina. Sairaustapaukset on todettu huhtikuun alun jälkeen. Sen sijaan vuodenvaihteen tienoilla olleisiin sairastapauksiin nykyisellä epidemialla ei näyttäisi olevan yhteyttä, toisin kuin torstaina ilmoitettiin.

Salaman mukaan Bikoron lähellä leviävä ebola on zaire-tyyppiä, samaa, joka tappoi yli 11 300 ihmistä Länsi-Afrikassa pari vuotta sitten.

WHO odottaa lupaa rokotteelle

WHO on ollut yhteydessä Kongon terveysministeriöön, jotta asiantuntijat saisivat luvan käyttää kokeellista rokotetta. Rokotetta on testattu hyvin tuloksin, mutta sillä ei ole vielä lopullista lisenssiä.

Osaongelmana on, että rokotetta pitää säilyttää alle 60–80 pakkasasteen lämpötilassa, mikä on haasteellista Kongon maaseutuoloissa.

Rokotetta voidaan käyttää suojelemaan niitä ihmisiä, jotka ovat olleet lähikosketuksessa sairastuneiden kanssa.

WHO on huolissaan siitä, että jo nyt terveydenhuoltohenkilökuntaa on sairastunut. Lisäksi epidemian leviämistä pahentaa paikallinen hautajaistapa, jossa vainajaa kosketellaan.

Leviää vaikeasti saavutettavalla seudulla

Ebola leviää nyt erittäin vähän kehittyneellä maaseutualueella. Pahiten taudista kärsivä kylä on 15 tunnin moottoripyörämatkan päässä Bikoron kaupungista. Alueella ei juuri ole sähköjä tai päällystettyjä teitä. WHO:n työntekijöitä lennätetään paikalle helikopterilla.

Yleensä syrjäinen seutu vähentää epidemian leviämistä, mutta jo nyt tauti on levinnyt ainakin kolmeen paikkaan, jotka ovat 60 kilometrin säteellä toisistaan.

Erityisesti pelkona on, että ebola leviäisi tiheästi asutulle seudulle. WHO on huolissaan varsinkin viruksen mahdollisesta leviämisestä Mbandakan miljoonan asukkaan kaupunkiin, joka sijaitsee vain muutaman tunnin matkan päässä Bikorosta. Asiantuntijoiden mukaan ebolan leviäminen miljoonakaupunkiin olisi katastrofi.

Kongon demokraattisen tasavallan naapurimaat ovat aloittaneet varotoimet. Kongojoen alajuoksulla puolestaan ovat Kinshasa ja Brazzaville, joissa on yhteensä noin 12 miljoonaa asukasta.

Epidemia-alueella on jo nyt WHO:n ryhmä, mutta järjestö lähettää lisää henkilökuntaa ja epidemiologian asiantuntijoita alueelle. Lisäksi WHO ja Maailman ruokaohjelma WFP avaavat avustuskuljetuksille ilmasillan helikopterein.

Lue myös:

Ebola leviää jälleen Kongossa: WHO lähetti asiantuntijaryhmän epidemia-alueelle