1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanilaispoliitikko: Sinkkunaiset ovat rasite valtiolle, jokaisen naisen pitäisi synnyttää kolme lasta

72-vuotias poliitikko kehottaa nuoria naisia avioitumaan ja hankkimaan vähintään kolme lasta.

Japani
Nuori äiti ottaa puhelimella kuvaa itsestään ja vauvastaan kukkivien sinappikasvien keskellä.
Nuori japanilaisäiti ottaa puhelimella kuvaa itsestään ja vauvastaan kukkivien sinappikasvien keskellä Tokiossa.Kimimasa Mayama / EPA

Japanissa hallituspuolueen parlamenttijäsenen puheista on noussut skandaali. Poliitikkoa syytetään seksismistä sen jälkeen kun hän sanoi, että japanilaisnaisten pitäisi hankkia enemmän lapsia tai heistä tulee rasite valtiolle. Asiasta kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

LDP-puoluetta edustava Kanji Kato sanoi puolueensa kokouksessa, että nuorten naisten pitäisi synnyttää vähintään kolme lasta.

– Tarvitsemme kolme tai useampia lapsia nuorilta, jotta he voivat korvata heitä, jotka eivät voi kantaa lasta mitä tahansa he tekevätkin, Kato sanoi.

Kato on 72-vuotias kuuden lapsen isä. Hän on sanonut, että kun hän tapaa naisen, joka ei aio avioitua, hän kertoo naiselle tämän päätyvän hoitokotiin toisten ihmisten lasten veroilla hoidettavaksi.

Useita puolueen naisparlamentaarikkoja valitti asiasta kokouspuheen jälkeen. Aluksi Kato ei aikonut pyörtää puheitaan, mutta myöhemmin hän julkaisi lausunnon, jossa hän pyysi anteeksi sitä, että hänen puheensa on tulkittu väärin.

Viime vuonna lasten määrä putosi Japanissa alimmilleen sitten tilastojen aloittamisen yli sata vuotta sitten. Vauvoja syntyi Japanissa viime vuonna vain noin 940 000.

Lue myös:

Japanilaisnuoret lakkasivat harrastamasta seksiä – Nyt kunnat järjestävät sokkotreffejä, koska maa tarvitsee kipeästi lisää vauvoja

Japanilaisia on lähes miljoona vähemmän kuin viisi vuotta sitten

Näkökulma: Naisen asema Japanissa – kotirouva vai uraohjus?

Lähteet: Yle

Lue seuraavaksi