Tutkijat selvittivät vompattien salaista seksielämää: hedelmälliset naaraat purevat uroksia takapuolesta

Tutkimuksen toivotaan auttavan yhden maailman harvinaisimman eläinlajin säilymiseen sukupuutolta.

Vompatti
etelänkarvakuonovompatti
EtelänkarvakuonovompattiAOP

Takamukseen pureminen on oleellinen osa vompattien lisääntymisrituaaleja, kertovat Queenslandin yliopiston tutkijat Australiasta. Tutkijat ovat ensi kertaa saaneet selville vompattien seksielämän saloja.

Kyse ei ole tirkistelynhalusta vaan siitä, että tutkimus saattaa edesauttaa vompattien lisääntymistä ja sitä kautta koko lajin säilymistä sukupuutolta.

Tutkijat tarkkailivat etelänkarvakuonovompattien kosiorituaaleja. Tarkkailussa havaittiin, että etelänkarvakuonovompattinaaraat tulevat fyysisesti aktiivisemmiksi, kun ne ovat valmiita parittelemaan. Kun ne ovat kaikkien hedelmällisillään, ne todennäköisesti purevat urosta takapuolesta.

Läheiset sukulaiset, pohjankarvakuonovompatit, ovat maailman harvinaisimpia eläinlajeja.

– Jäljellä on vain noin 200 pohjankarvakuonovompattia. Jos pystymme saamaan ne lisääntymään, se voisi jonain päivänä varmistaa lajin säilymisen, sanoi Queenslandin yliopiston professori Stephen Johnston.

Lisääntymisessä ongelmia

– Vankeudessa elävät pohjankarvakuonovompatit eivät ole lisäntyneet. Myös etelänkarvakuonovompattien lisääntyminen vankeudessa epäonnistuu säännöllisesti, Johnston jatkoi.

Tutkijat toivovat uusien löydösten auttavan myös eläintarhoissa elävien vompattien lisääntymisessä, mikä voisi turvata lajin säilymisen.

Australian kolmea vompattilajia uhkaavat niitä saalistavat koirat, taudit sekä kilpailu ruuasta kenguruiden kanssa.

Vompattien agressiivinen luonne vaikeuttaa tietojen keräämistä, tutkijat tuskastelevat. Takamukseen pureminen johtaa usein karvatukkojen pöllyämiseen.

Vompatti on vankkarakenteinen, noin metrin mittainen pussieläin, joka voi painaa 40 kiloa. Pohjankarvakuonovompattinaaras saa keskimäärin kaksi poikasta kolmessa vuodessa. Pohjankarvakuonovompatti elää vain Queenslandin alueella, etelänkarvakuonovompatit puolestaan eteläisessä Australiassa.

Lähteet: AFP, Yle