Hyppää sisältöön

Euroviisujen voittajasuosikki Israelin Netta: ”Jos olisin lapsena nähnyt itseni kaltaisen televisiossa, olisin kärsinyt vähemmän”

Lapsena kiusatuksi joutunut laulaja haluaa olla roolimalli kaikille, joita on kohdeltu kaltoin elämässä.

Israel voitti Euroviisut 2018: Netta ja TOY
Israel voitti Euroviisut 2018: Netta ja TOY

Tummissa puvuissa olevilla miehillä on korvanapit. He ovat Israelin viisuedustajan Netta Barzilain turvamiehiä. Miehet ovat todennäköisesti aseistettuja.

Turvatoimet Israelin ympärillä ovat aina Euroviisujen tiukimmat. Niin tälläkin kertaa. Ennen haastattelua tulee ohjeistus, ettei paikkaa saa mainita.

Haastattelun aluksi Netta kertoo olevansa todella väsynyt. Pyöritys hänen ympärillään on ollut hurjaa, sillä laulaja on ollut yksi Euroviisujen voittajasuosikeista alusta lähtien.

– Tämä on ollut yhtä vuoristorataa. Ylä- ja alamäkiä. En pysty käsittämään, mitä tapahtuu. Tämä on uskomatonta. Olen todella väsynyt, mutta samaan aikaan erittäin keskittynyt.

Oiva roolimalli

Netta Barzilai osallistui Israelin viisukarsintaan saadakseen lisää näkyvyyttä ja keikkoja. Hän ei uskonut voittavansa kisaa.

– Tulin vain paikalle loopperini kanssa ja tein hassuja ääniä. En ole koskaan ollut yleisön suosikki. Ja sitten kaikki vain tapahtui räjähdysmäisesti. Kun voitin karsinnan, tajusin, että tämä on minua suurempi asia.

Kisan ratkettua Netalle tehtiin biisi Toy, joka on saanut innoituksensa #metoo-kampanjasta. Hän laulaa kappaleessa tyhmälle pojalle, ettei ole tämän leikkikalu.

– Tämä on tärkeä kappale suurelle joukolle ihmisiä, ei pelkästään naisille. Biisi on tarkoitettu tytöille ja pojille, miehille ja seksuaalivähemmistöille. Se on kappale ihmisille, jotka on joskus lannistettu tai heille on sanottu, että he eivät ole tarpeeksi hyviä, fiksuja tai tarpeeksi laihoja.

Toy-kappale on yhdistelmä tämän päivän rytmejä ja itämaisia sointuja. Netta laulaa, päästelee hassuja ääniä ja kotkottaa kuin kana.

Kanan matkimisella hän osoittaa pojalle, että tämä on pelkuri. Englanniksi pelkuria kutsutaan kananpojaksi (chicken).

Netta kertoo, että kuultuaan kappaleen ensimmäistä kertaa, hän tiesi, että siitä tulee hitti. Eikä hän ollut väärässä. Kappaleen musiikkivideo (siirryt toiseen palveluun) on katsottu YouTubessa 24 miljoonaa kertaa.

Videolla ja viisulavalla 25-vuotias Netta esiintyy itsevarmana ja jopa itseironisena. Artisti kertoo, että häntä kiusattiin paljon lapsena muun muassa kokonsa vuoksi.

Hän on joutunut kuulemaan vähätteleviä kommentteja myös aloittaessaan artistiuraansa.

– Minulle on sanottu paljon ikäviä asioita. Miksi pidät noin lyhyttä mekkoa? Miksi et ole esiintyessäsi kuin Adele tai Aretha Franklin? Miksi teet kummallisia kanan kotkotusääniä?

Netan Toy-kappaleen viisuesityksen visuaalisuudessa on paljon aasialaisia elementtejä. Kuva: AOP

Euroviisut muutti kuitenkin kaiken. Vielä puoli vuotta sitten Netta roudasi itse kamojaan keikalle, nyt hänen ympärillään on iso tiimi, joka huolehtii kaikesta.

Artisti haluaa käyttää viisut tilaisuutena tuoda esiin erilaisuutta. Hän on siihen mielestään oiva roolimalli. Siitä osoituksena on jo se, että monet lapset haluavat tulla häntä halaamaan.

– Minua vihattiin, kun olin lapsi. Nyt kun minua ihaillaan, se tuntuu uskomattomalta. Tiedän, että olen hyvä esikuva. Olen erityinen. Teen mitä haluan ja rakastan itseäni. Jos olisin pienenä tyttönä nähnyt jonkun kaltaiseni televisiossa, olisin kärsinyt vähemmän.

– Tunnen oloni kauniiksi ja seksikkääksi. Kun se tapahtuu 200 miljoonan katsojan edessä, se on iso juttu.

Tanssia aamuun asti

Netta kertoo haastattelussa samoja asioita, joita hän on toistanut Lissabonissa jo satoja kertoja. Väsymys näkyy ja välillä ajatus pätkii.

Keskiviikkona tehty Yle Uutisten haastattelu on viimeinen, jonka hän tekee ennen lauantain finaalia. Sen jälkeen keskitytään esitykseen. Finaali on tärkeä Israelille, sillä se on yksi ennakkosuosikeista.

– Minulle on aivan sama, voitanko vai en. Olisihan se mahtavaa, jos Euroviisut tulisivat Israeliin, mutta se tärkein työ, jota olen täällä tekemässä, on jo tehty, Netta kuittaa.

– Tunnen oloni kauniiksi ja seksikkääksi. Kun se tapahtuu 200 miljoonan katsojan edessä, se on iso juttu, sanoo Israelin viisuedustaja Netta Barzilai. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Mutta mitä tapahtuu Euroviisujen jälkeen?

– Aion kirjoittaa seuraavan biisini. Jos en luo jotain, en ole olemassa. Musiikin luominen on ainoa asia, joka tekee minut onnelliseksi. Taiteeni on myös visuaalista, sillä suunnittelen levyjeni kannet ja esitykseni tanssijoita myöten. Olen naimisissa työni kanssa.

– Kun palaan Israeliin, aion tanssia aamuun asti. Ja syödä paljon, Netta nauraa.

Lue myös:

Korjaus 13.5. klo 16.36: Chicken tarkoittaa kananpoikaa, ei kanaa.

.
.